Кметът на Ню Йорк иска да въведе данък „богатство“

Това би засегнало около 32 хил. нюйоркчани, подали данъчни декларации в града

Кметът на Ню Йорк иска да въведе данък „богатство“

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио смята да обложи най-богатите си съграждани, за да финансира ремонтите и подобренията в системата на метрото. Това би засегнало около 32 хил. нюйоркчани, подали данъчни декларации в града, или по-малко от 1%, съобщава The New York Times.

Данък "богатство" кметът смята за дългосрочно решение, а не за бързо такова. Очаква се планът да бъде обявен официално днес и има за цел да генерира почти 800 млн. долара годишно, като основната част от парите ще отиват за подобрения на метрото.

Промяната в данъците обаче трябва да бъде одобрена и от законодателите в Олбани, което няма да е лесно предвид преобладавато мнозинство от републиканци в местния Сенат. Според де Блазио планът ми у „справедлив начин за финансиране на незабавно и дългосрочно подобряване на транспорта".

Предложението идва в момент, когато подземната железница има все повече закъснения, повреди, прекъсвания на електрозахранването и дори често дерайлира.

"Вместо да пратим сметката на работещите семейства и пътуващите с обществения транспорт, които все повече усещат пресата на по-скъпите билети и лошата услуга, ние се обръщаме към най-богатите да отделят малко, което да ни помогне да въведем транспортната система в 21-ви век", заяви кметът в изявление вчера.

С приходите от богатите кметът иска да покрие и разходите за въвеждането на карта на половин цена за бедните потребители на метрото.

Броят на закъсненията на метрото се е утроил през последните пет години до 70 хил. на месец, а анулирането и закъсненията в трафика са на най-високо ниво от 10 години, сочи доклад от юни. Около 5.7 млн. души ползват метрото средно за едно денонощие.

Коментари: 0