Кметове ще изграждат зони за безплатен интернет с евросредства

Европейската комисия ще осигури финансирането им на 100%

Кметове ще изграждат зони за безплатен интернет с евросредства

Общините ще могат да кандидатстват за европейски средства за изграждане на зони с безплатен интернет. Транспортното министерство ще разяснява на кметовете от цялата страна как да получат средства за за безплатен достъп до световната мрежа, съобщиха от ведомството.

Европейската комисия ще осигури финансиране на 100 % от разходите по проекта, като на бенефициентите ще се предоставят ваучери в размер на 20 хил. евро.

На 22 август министерството организира информационен ден за инициативата на Съвета и на Европейския парламент - WiFi4EU (безплатен достъп до безжичен интернет). В рамките му ще бъде представен и проект „Изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“. Той се осъществява от транспортното министерство с финансовата помощ на Оперативна програма „Добро управление“.

В рамките на проекта ще бъде създаден електронен регистър за съществуващата и планираната телекомуникационна инфраструктура и за възможности за изграждане на електронни съобщителни мрежи с минимални капиталови разходи. 

Коментари: 0