Кои държави харчат най-много за военни нужди?

Глобалните разходи за отбрана растат за пръв път от 4 години

Кои държави харчат най-много за военни нужди?
284 ~ 2 мин. четене

Световният лидер във военните разходи е Съединените щати: военният им бюджет през 2015 г. е $596 млрд., което е с 2.4% по-малко в сравнение с миналата година, но намалението е още по-малко, отколкото през предишните години.

На второ място е Китай, в обхвата на който разходите са в размер на $215 милиарда. Саудитска Арабия го следва с $87.2 милиарда, което измества от третото място Русия. Москва е похарчила $66,4 милиарда.

През десетте години от 2006-2015 г. военният бюджет на САЩ е намален с 4%, докато разходите на Китай скочиха със 132%. По този показател рязко увеличение отчитат Саудитска Арабия и Русия, съответно с 97% и 91%, пише в доклада.

Франция, която е петата поред страна сред военните разходи през 2014 г., взе седмото място след Великобритания и Индия.

В Западна Европа, военните разходи продължават да намаляват макар и не толкова рязко, отколкото през последните години, се казва в доклада. "Причините за промяната при тенденцията - това е Русия, "Ислямска държава" и политиката на НАТО", - пишат експертите в доклада. Те добавят, че членовете на съюза са се съгласили да запазят разходите на ниво от 2% от БВП до 2024 г.

В Азия, нарастват разходите в Индонезия, Филипините, Япония и Виетнам, което отразява напрежението с Китай и Северна Корея, се казва в доклада SIPRI.

Нарастващото напрежение в целия свят е допринесло за увеличаването на военните разходи през 2015 г. за първи път от четири години насам, сочи доклад, публикуван във вторник от Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм (SIPRI).

В края на 2015 г., световните военни разходи са в размер на $ 1,67 трилиона увеличение спрямо предходната година, с ръст от 1%.

Докладът на SIPRI отбелязва, че този растеж се дължи, преди всичко на увеличаването на разходите в Източна Европа, Азия и Близкия изток. Установената по-рано тенденция към намаляване на военните разходи на западните страни започна да се забавя.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg