Кои сектори печелят от дългите празнични почивки?

Някои работодатели искат празниците да се пренасочват в понеделник или в петък

Кои сектори печелят от дългите празнични почивки?

Дългите празнични почивки през тази година струват на бизнеса между 300-400 милиона лева. Това показват изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Два сектора обаче печелят от дългите празници – транспортът и туризмът.

Според работодателите, при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и около 24-и май, този месец ще се работи само 13 дни за сметка на 19 почивни.

Има магазини, които работят на пълен работен ден дори по празниците. Но тогава работодателите пак губят, защото клиентите отиват да празнуват извън града, съобщава Нова Тв.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас - показва проучването на Асоциацията на индустриалния капитал.

Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен.Това е и мнението на 65% от работодателите в проучването.

23 на сто пък подкрепят друга интересна идея - празниците да се пренасочват в понеделник или в петък, с решение на Министерския съвет. Подобна практика съществува в Англия и Канада - дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден – в петък.

Коментари: 0