Кой е новият хит в кражбите на автомобили?

Групите от крадци най-често действат от по 2-3 души

Кой е новият хит в кражбите на автомобили?
4034 ~ 2 мин. четене

Последният хит в кражбите на автомобили в София са старите бусове – модели от 1985 до 1996 г. От столична полиция съобщават, че нямат данни новата мода да е свързана с транспортирането на бежанци. Причината на кражбите на стари бусове е, че има голямо търсене за частите им, съобщава пред "24 часа" старши инспектор Пламен Максимов от сектор "Престъпления против МПС" в СДВР.

„Тъй като този тип бусове отдавна не се произвеждат, за тях няма части и собствениците на такива модели са принудени да ги търсят в автоморгите за коли", коментира Максимов.

Опитните автокрадци веднага усетили нишата и започнали да снабдяват моргите с всичко необходимо. Напоследък, заради арестите на големи играчи и търсенето на евтини части, по-старите коли и тези от среден клас са любим обект на крадците в София.

От близо 1800-те возила, задигнати в столицата от началото на годината, над 70% са автомобили, произведени между 1994 и 2005 г. Най-често това са модели BMW и Volkswagen, които са и най-масовите коли. Крадецът кара колата направо в моргата и там я разглобяват. Изчистват се рамата и серийните номера, чарковете стават непроследими, а апашът си тръгва с между 1500 и 2000 лв. печалба.

Групите от крадци най-често действат от по 2-3 души, като един от тях следи дали идва някой, а другите двама крадат автомобила. Това се случва най-често в часовия диапазон между 4 и 6 часа сутринта, когато хората спят, казва още инспекторът. С помощта на тапа, която заглушава алармата, за не повече от минута колата вече е на път за някой от поне 10-ината гаражи на бандата. Подобни машинки се продават свободно в интернет, като цените им започват от 300 лв. за ниския клас коли и бусове и достигат до 20 хил. лв. за високия.

“Докато се събудите, и колата ви вече е изкарана от страната или е разглобена в някоя автоморга”, съобщава Максимов.

Подкрепи Economic.bg