Кой да плаща за тоалетната хартия, когато работим от дома?

Холандските власти предложиха работещите от вкъщи да получават „бонус“ в размер на 363 евро

Кой да плаща за тоалетната хартия, когато работим от дома?

Снимка: Pixabay

2633 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Кой заплаща чая, кафето и тоалетната хартия, когато работим от вкъщи? Тези и подобни въпроси са съпътстващи ежедневието ни по време на коронакризата, която прати много служители в "хоум офис". Отговорът, според холандците, е работодателят, а сумата е около две евро на ден, пише Reuters.

Тази сума би трябвало да е достатъчна, за да се покрият разходите за кафе, чай и тоалетна хартия в рамките на работния ден, но и не само. В тези две евро се включва и консумацията на електричество, вода и дори амортизацията на бюрото и стола Ви.

„Буквално сме изчислили, колко чай се използва едно средно домакинство, така че от там нататък не е толкова трудно да се установят разходите“, каза Габриел Бетонвил от Института за семейни финанси (NIBUD), който изследва допълнителните разходи за дистанционна работа.

Подобни анализи констатират, че спадът в офисната консумация може да бъде предшественик на една постоянна криза.

Цитирайки изследването на NIBUD, холандските власти предложиха на бюрократите, работещите от вкъщи, да получават „бонус“ за COVID-19 в размер на 363 евро, като за стартов месец да се зачете март.

Всяка история си има своите две страни. Собствениците на бизнеси твърдят, че допълнителните плащания са „безсмислени” в момент, когато кризата е засегнала цялата икономика.

Говорителят на холандската асоциация на работодателите (AWVN) Янес ван дер Велде заяви, че изчисленията на NIBUD не отразяват всички ползи, които имат работещите от вкъщи, като визира спестеното време и пари за пътуването до офиса.

„Правителството даде добър пример“, казва Хосе Кагер от FNV, най-големият профсъюз в страната, който иска всички, работещи от вкъщи, да получават обезщетения по начина, определен от NIBUD.

Различни облекчения се срещат в редица европейски държави, като Испания, която задължи работодателите да заплащат поддръжката и оборудването на домашните офиси на своите служители.

Подкрепи Economic.bg