Потъва ли китайската икономика

Корпоративната задлъжнялост става неуправляема

Потъва ли китайската икономика
3803 ~ 2 мин. четене

Когато коментираме икономическата ситуация в Китай, много мои колеги казват: „Тях не ги мисли, те са толкова големи, че.....“. „Да, и какво че?“, питам аз.  Те са толкова големи, че ако нещо тръгва да става с  „Поднебесната империя“ просто няма кой да ги спаси. 

Китай започва да се превръща в проблем за самата себе си. Сменен бе икономическият модел от импортно ориентиран към базиран на вътрешно потребление. Юанът вече официално е световна  резервна валута. Цената на световните ресурси зависи в най-голяма степен от темпа на потребление на китайската икономика. Държавата инвестира милиарди долари в инфраструктурни проекти и т.н Все нещо обаче не се получава. 

На мен икономиката на Китай ми прилича на певец, който се опитва да изкара съвършените тонове, но със стиснато гърло. Най-краткото описание за случващото се с второто по-големина световно стопанство е липсата на ефективност. Икономическият растеж е функция на колосална корпоративна задлъжнялост, която доближава нивата на неуправляемост.

Маркус Родлауер, зам.-директор на отдела за Азиатско-тихоокеанския регион на МВФ казва, че равнището на дълга на втората по големина икономика е на „неустойчив път“. Нивото на финансова и корпоративна задлъжнялост и сложността на финансовата система, както и бързото нарастване на сенчестото банкиране, ще подкопаят способността на правителството да избегне финансова криза.

Финансовият ливъридж  нараства много по-бързо от темповете на икономически растеж. Според някои анализатори китайските банки имат проблемни експозиции в сенчести кредити към собствения си капитал. Според тях при някои банки този процент е над 600.

По принцип терминът „сенчесто банкиране“ бе въведен за първи път от от икономиста Пол МакКули през 2007 г. Накратко, това представлява привличане на краткосрочен финансов ресурс и инвестирането му в активи с дългосрочни падежи. Когато лихвите падат, тази финансова схема носи значителни печалби. Проблемът възниква, когато инвеститорите започнат масово да си изтеглят парите, при което настъпва рязка обезценка на активите.

Според Банката за международен сетълмент в Базел има проблемно висока бездна в размера на кредитите  към нивото на брутния вътрешен продукт, надхвърлящ нивата след 1997 г. Анализаторите считат, че това е изключително коректна методология за измерване на нивата на корпоративна задлъжнялост.

В четвъртък бяха публикувани данните за китайския експорт за месец септември. Той отбеляза свиване с 10% на годишна база, което е още едно доказателство за темповете на икономическо забавяне.

Китай е на кръстопът. В това не трябва да има абсолютно никакво съмнение. Все повече се виждат доказателствата, че държавно-частния модел на функциониране на икономиката води до изключително рискови диспропорции в дългосрочен план. Размерът на китайската икономика обаче налага идеята, че ако тя закъса светът неминуемо ще навлезе в рецесия. Искрено се надявам, че бъркам в тази своя прогноза, но надали.

Подкрепи Economic.bg