Kола под наем – какво трябва да знаем при пътуване в чужбина

Вижте какви документи са необходими и за какво да внимавате

Kола под наем – какво трябва да знаем при пътуване в чужбина
2012 ~ 3 мин. четене

Ако доскоро автомобилът под наем се смяташе за скъпа и труднодостъпна услуга, то днес може да се каже, че това е един от най-изгодните и удобни начини да обиколим някоя дестинация. 

Как да наемем кола за своята ваканция, какви документи са необходими и за какво трябва да внимаваме, разказват експертите от онлайн агенция eSky.

Как да резервирате кола под наем?

Почти всички летища разполагат с гишета на различни компании за автомобили под наем, но един от най-удобните и изгодни начини да резервирате тази услуга си остава онлайн, където ще можете да сравните бързо и лесно стотици оферти и да получите различни отстъпки. 

Най-напред изберете надежден уебсайт за онлайн резервации и въведете в търсачката дестинацията и датите на своето пътуване. След това изберете откъде ще ви бъде най-удобно да вземете автомобила и къде да го върнете. При пътуване в чужбина, обикновено това е летището на пристигане и отпътуване, но има възможност за взимане и от други пунктове.

Системата ще ви предложи различни възможности, според клас на автомобила, брой места, оборудване, екстри, политика за горивото и тн. Стандартно личните данни, които се предоставят за резервация, са имената на шофьора, телефон и имейл. Има възможност да попълните и номер на полет, което е полезно при евентуалното му закъснение – от рент-а-кар компанията ще са наясно с него и няма да ви наложат санкции. Въвеждането на данни от кредитна карта и потвърждаване на плащането са последните стъпки, след които ще получите ваучера си по имейл.

Какви са необходимите документи за наем на автомобил?

Най-важното условие при наем на кола онлайн, е наличието на кредитна карта на името на шофьора. Дори дебитна карта със статут на кредитна няма да ви свърши работа и само ще усложни почивката, тъй като компанията може да откаже да ви даде автомобила.

С българската си шофьорска книжка, издадена минимум преди 1 година (в някои случаи 2 години), можете да шофирате на територията на целия Европейски съюз. Извън него е възможно да се нуждаете от международна такава. Експертите съветват преди да предприемете своето пътуване, задължително да проверите дали можете да шофирате с българска шофьорска книжка в съответната дестинация. За втори шофьор се заплаща допълнително, освен ако не е изрично упоменато в резервационния процес.

За какво да внимавате при наемане на автомобил?

При резервация обърнете внимание на следните детайли, за да имате безпроблемно пътуване:

-          Какво включва цената за наем – отмяна, промени, застраховка Автокаско и др.;

-          Какви са условията за анулация – има ли безплатна такава и ако да, колко време преди датата на наемане;

-          Каква е политиката за горивото – в повечето случаи автомобилът се взима и връща с пълен резервоар, но има и изключения;

-          Каква е възрастта на шофьора – обикновено, ако той е под или над определена възраст, подлежи на допълнителни такси;

-          Марка и модел кола – не е изключено да получите различен от резервирания автомобил. Това не трябва да ви изненадва – в повечето случаи компаниите изрично изписват, че е възможно да получите сходен автомобил, но той със сигурност ще отговаря на параметрите на резервирания;

-          Какви са възможностите за допълнителни защити и застраховки;

Подкрепи Economic.bg