„Усещам стабилност“

Валентин Радев, министър на вътрешните работи

„Усещам стабилност“
580 ~ 2 мин. четене
„В сектор „сигурност“ усещам стабилност“.

Това каза вътрешният министър Валентин Радев в интервю за БНР, запитан колко стабилно изглежда правителството.

На въпрос дали той е „удобен бушон“ министърът отговори: „Не търся сигурност за поста си. Не съм го правил и като професионалист в българската армия. Никога не съм се интересувал от такива въпроси или пенсии. Гледам да си  свърша работата. И на моите колеги от политическото ръководство, и от професионалното ръководство, и полицаи казвам едно - най-добрата защита е вашата добра работа и истината“.

Според него отделните случаи взривяват общественото мнение за кратко, но като цяло системата е по-стабилна. Той изтъкна, че прокуратурата е „господар“ на следствието и голяма част от работата на МВР остава необяснена по обективни причини.

По повод оставката на директора на ОД на МВР в Ботевград заради случая „Пелов“, министърът коментира, че той не е бил единственият, но е един от основните отговорни за състоянието на дирекцията. „И комисар Григоров и неговият заместник са много добри служители. Те просто не се справиха на тези постове. Ако погледнете кариерите им назад, аз съм много впечатлен и от едната, и от  другата, но в момента, на тези постове, те просто не са успели да дадат най-доброто от себе си“, допълни Радев.

Радев отказа да коментира критиките на БСП във вота на недоверие, защото в тях не е имало анализи. Той отрече да е му е оказван натиск от коалиционните партньори в управлението. „Аз не съм усещал такъв натиск. Не съм усещал някой да ни спре по посоката, в която сме решили да управляваме министерството. Надявам се, няма да и в бъдеще. Аз съм в много добри отношения с вицепремиера Каракачанов, с премиера и с моите колеги. Не виждам тук някакъв проблем“, каза той.

Вътрешният министър каза още, че промените в Закона за МВР трябва да бъдат готови към края на годината и да бъдат внесени в парламента в началото на следващата сесия. „Промени вече се случват, но постепенно, и реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни“, каза той. Ще има структурна реформа, а е възможно и обединение на дирекции. „В зависимост от тези промени - колко са големи, може би, така си мисля, ще се стигне и до нов Закон“, каза Радев.
Подкрепи Economic.bg