Парламентът отхвърли искането за оставка на председателя на КЕВР

Иван Иванов остава на поста, като за това гласуваха 125 депутати в пленарна зала

Парламентът отхвърли искането за оставка на председателя на КЕВР
264 ~ 1 мин. четене
С голямо мнозинство - 125 гласа „против“, 63 „за“ и двама въздържали се, Народното събрание отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов от председателското място в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Нинова и парламентарната ѝ група сезираха главния прокурор за действията на председателя на КЕВР за неизпълнение на служебните му задължения. Социалистите са на мнение, че се неглижира събраната от БСП подписка с искане сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България да бъде прекратена, предаде БНР.

Според тях Иван Иванов е отказал да изпълни Закона за енергетиката, който предвижда енергийният регулатор да има право да разглежда сделки, които касаят поне 20% от активите на енергоразпределително дружество.

„КЕВР отказва да провери сделката, въпреки че законът го задължава. Сделката тихомълком си върви, а от 1 юли нови цени (б.р. - на природния газ, топлоенергията, тока). Има ли връзка между тези неща? Започнахме темата, защото става въпрос за три милиона българи, националната сигурност и по нея няма никаква яснота“, заяви Нинова.

Преди гласуването подкрепа за Иван Иванов изразиха четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, както и по-голямата част от компаниите в енергийната сфера. Всички те смятат, че за трите години на този пост Иванов е успял да стабилизира системата и да внесе предвидимост.
Подкрепи Economic.bg