ZTE променя ръководството си заради САЩ

Сменен е и американският главен изпълнителен директор на компанията

ZTE променя ръководството си заради САЩ

Снимка: БТА

352 ~ 1 мин. четене
ZTE е сменила голяма част от ръководството си за САЩ, включително главния изпълнителен директор и главния финансист. Това е било направено с цел съобразяване със споразумението с Вашингтон компанията отново да има право да търгува в страната.

Според информация на вестник Wall Street Journal китайската технологична корпорация е назначила бившия си изпълнителен директор за Германия Су Зианг на същия пост в САЩ. Също така е бил назначен нов старши технолог, както и ръководител на отдела „Човешки ресурси”. Засега от компанията отказват да коментират информацията.

Още във вторник ZTE обяви, че високопоставен изпълнителен директор се е оттеглил от поста си. Източник, който е видял вътрешни документи, обаче е казал за агенция Reuters, че всъщност още други седем души на ръководни позиции са отстранени.

Като част от споразумението от юни с американските власти ZTE обеща радикално да промени ръководството си. Въпросното споразумение беше нужно, тъй като през април компанията беше принудена да замрази голяма част от дейността си, след като Вашингтон ѝ наложи забрана да доставя технологично оборудване в САЩ. Един от аргументите на администрацията на Доналд Тръмп беше, че някои от ръководителите на фирмата са участвали в планове за заобикаляне на американските санкции срещу Иран и Северна Корея.
Подкрепи Economic.bg