Колебливо представяне на фондовите пазари

Неочаквано голямото увеличение в запасите на бензин доведе до поевтиняване на петрола

Колебливо представяне на фондовите пазари
332 ~ 3 мин. четене

Американските фондови пазари записаха пореден ден на колебливо представяне, който се характеризира със силни разпродажби в технологичния сектор. Dow Jones успя да добави 20 пункта към стойността си, но S&P500 и NASDAQ реализираха понижения от съответно 0.37% и 0.90%. Акциите на технологичните гиганти понесоха нов удар – Amazon и Apple загубиха 1.8% и 1.7%, Facebook се раздели с нови 2.8% от стойността си, а Alphabet изостана с 1.3%.

Напрежението от международните търговски конфликти продължи да тежи на европейските борси и сесията в четвъртък донесе поредни понижения за водещите индекси. Коментарите на немски представители, че съществува възможност Великобритания да напусне ЕС без да има сключена сделка допринесоха за напрежението на пазарите и FTSE100 поведе губещите със загуба от 0.87%. Немският DAX и френският САС изостанаха съответно с 0.71% и 0.31%, като секторът на производителите на основни ресурси се представи най-слабо. Междувременно стана ясно, че втората по големина банка в Германия Commerzbank ще бъде изместена от немския индекс от финтех компанията Wirecard.

На пазарите за суровини неочаквано голямото увеличение в запасите на бензин доведе до поевтиняване на петрола, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". В края на деня барел от щатския лек суров сорт се търгуваше на цена от $67.90, реализирайки понижение над 1%, докато европейският Брент отчете поевтиняване от 0.69% до цена $76.60.

Акцентите днес

Nonfarm Payrolls - САЩ

През последния ден от седмицата се очаква да бъде изнесен ежемесечният доклад за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ. Данните ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време, като очакванията са да бъдат отчетени 195 000 нови работни места, спрямо 157 000 за месец юли. По същото време ще бъде публикувана информация и за нивото на безработица, което се очаква да удари рекордно дъно от 3.8%, както и за средното почасовото заплащане с очакване за повишение от 0.3% на месечна база.

Инструменти на фокус

Netflix Inc. - Дневна

Корекцията, която претърпя Netflix през месец юли, доведе до пробив на възходящата тренд линия, която в момента приема ролята на съпротива. Именно след неин тест, акцията на технологичния гигант започва ново низходящо движение и пробива 50-дневната ЕМА. Двете поредни сесии на понижение са знак за превес от страна на мечките и преди да се потърси вход за нова дълга позиция е желателно да се изчака реакцията на пазара, като не е изключен и тест на психологическите $300.

USD/JPY – Седмична

Седмичната графика на USD/JPY показва формирането на дългосрочен низходящ канал, датиращ от началото на 2017 г. Валутната двойка бележи силно поскъпване от началото на Q2 2018, след като отскача от подкрепящата тренд линия и успява да пробие 200-периодната ЕМА, която в момента подкрепя движението. През последните седмици наблюдаваме отслабване на възходящия импулс, но преди вход в позиция е желателно да се изчака или силен мечи обръщащ бар, или пробив над съпротивата при цена 112.00.

Soybeans - Дневна

Сривът в цената на соята беше ограничен близо до ниво от $800 с формирането на двойно дъно. Въпреки това котировките все още продължават да се движат под 50-дневната подвижна средна, без да дават индикации за сила от страна на купувачите. Очакваме известен период на консолидация, като при задържане над границата от $800 и бичи сигнал, вход в дълга позиция ще бъде оправдан.

DAX - Дневна

Несигурността около търговските отношения на САЩ и Европа продължава да тежи на немския индекс, като след поредна седмица на разпродажби, DAX пробива подкрепата на ниво 12 100 пункта и дори финишира последната сесия под психологическите 12 000. Силният низходящ тренд е потвърден и от индикаторът на относителната сила, който навлиза в зона на препродаден пазар. Следваща подкрепа от пазара може да се потърси около 11 750 пункта.

Подкрепи Economic.bg