Колко са важни чистачките за безопасното шофиране

Колко са важни чистачките за безопасното шофиране

Снимка: avtochastionline24.bg

1112 ~ 2 мин. четене
Автор: avtochastionline24bg

Макар да звучи невероятно перата на чистачките са един от важните компоненти в автомобила, отговорни за безопасността на шофиране. Когато са неизправни или липсват, шофирането е доста опасно. Главната им функция е да почистват предното стъкло, за да може шофьорът ясно да вижда пътя.

Днес на пазара има голямо разнообразие от пера за чистачки, като основните видове се разделят по няколко признака.

Според начина на закрепване те биват кука, Slim-top, Pinch-tab, Top-lock, Slide lock и байонет. Някои пера за чистачки имат само един начин на закрепване, а други се предлагат с опция за различни варианти за поставяне (multi-fit).

Според конструкцията перата за чистачки се разделят на стандартни, плоски и хибридни. Стандартните имат рамкообразна метална структура и гумени почистващи елементи с метален гръб. Поради достъпната си цена този тип пера за чистачки е и най-често срещаният на пазара, но недостатъкът им е, че са уязвими на корозия. Те определено не са най-добрият избор за зимата, тъй като по металната рамка се натрупва сняг и лед и чистачките губят плътното си прилягане към стъклото. Има обаче някои усъвършенствани стандартни модели с гумено покритие над рамката, което предотвратява задръстването на чистачките с лед и сняг.

Плоските пера за чистачки нямат метална рамка. Вместо това се състоят от обтегната метална лента в дебело гумено перо. Тъй като тези части имат по-малко елементи, те притежават по-добри аеродинамични характеристики и произвеждат по-малко шум. Те също така са по-устойчиви на корозия, но и цената им е по-висока от тази на стандартните компоненти.

Хибридните пера за чистачки са комбинация от стандартните  и плоските. Техните ключови предимства са високата производителност и добрите аеродинамични характеристики. Състоят се от метална рамка с няколко точки на притискане за равномерно разпределение на натиска и аеродинамичен спойлер. Структурата има покритие за защита от корозия.

На пазара съществуват и някои по-специфични пера за чистачки, характерни за товарни автомобили или редки поръчкови леки автомобили. Те се различават също и по размера и материалите, използвани за тях - необработена, халогенно-втвърдена или двойна гума.

Кога трябва да се сменят перата на чистачките?

Най-често срещаните симптоми на износени пера на чистачките са сцепени, напукани или насечени гумени пера, следи или замърсени области и мръсотия по предното стъкло, скърцане и т.н. Хубаво е да се има предвид, че за по-добри резултати на почистване, перата на чистачките трябва да се сменят между сезоните.

avtochastionline24.bg е водещ онлайн магазин за авточасти, който предлага огромно разнообразие от тези компоненти с различен стил и размер, от производители, заслужаващи доверие като  Bosch, SWF, Valeo, Michelin, TRICO и други. С добрите отстъпки, разпродажби и промоционални оферти ще можете да си позволите най-доброто за вашия  автомобил.

Коментари: 0