Колко трябва да работите за iPhone X (инфографика)

В България устройството може да бъде купено след 30 дни работа и никакви други разходи

Колко трябва да работите за iPhone X (инфографика)
7262 ~ 1 мин. четене
С появата си на пазара през 2007 г. iPhone предизвика фурор, а първият модел на практика преобърна пазара. Утвърдени производители като Nokia не успяха да се адаптират бързо към промяната и изчезнаха, а други – като Samsung, яхнаха вълната и станаха основните конкуренти на Apple.

Когато Стив Джобс представи първия модел iPhone доста скептици обявиха, че телефонът наистина е уникален, но надали много хора ще дадат 1000 долара, за да си го купят. И сбъркаха. При всяка поява на нов модел на компанията, което в началото се случваше веднъж годишно, се извиваха опашки пред магазините. Хора спяха с дни пред вратите, за да са първите притежатели на новото устройство.

Огромният интерес към смартфона на Apple Повдига въпросът: Как е възможно толкова много хора да си позволяват всеки нов модел на компанията, при положение, че постоянно се говори за нарастващо неравенство и изчезване на средната класа? Отговорът е, че всъщност заплатите в глобален мащаб нарастват, както и общото благосъстояние на хората.

Сайтът HowMuch е визуализирал данни, които показват колко часа работа са необходими за закупуването на юбилейния модел iPhone X в различните държави. Проучването е на UBS, като анализаторите са отчели средните цени и отстъпките, които се дават в различните страни, както и заплащането за 8-часов работен ден.

В класацията е включена и България, кат оправи впечатление, че за месец и половина работа на средна заплата телефонът може да бъде купен. Разбира се, ако ограничите храненето, плащането на сметки, забавленията и всички други битови разходи до нула.


Подкрепи Economic.bg