Комисия в ЕП предложи да не се връщат визите за Великобритания

Британските граждани обаче няма да имат право да работят в ЕС

Комисия в ЕП предложи да не се връщат визите за Великобритания
Комисия към Европейския парламент предложи британските граждани да могат да влизат за кратко в страните членки на ЕС без нужда от виза, пишат световните медии. В замяна на това обаче Великобритания ще трябва да направи същата отстъпка за гражданите от Блока.

Предложението на комисията, което е подкрепено единодушно от всичките ѝ 53-ма членове, трябва да бъде прието с единодушие от ЕП другия месец. По всяка вероятност европарламентът ще подкрепи предложението, тъй като други европейски институции вече подкрепиха идеята след Brexit да действат облекчени визови правила за британците, ако Лондон отвърне със същото.

Предложението на комисията в ЕП идва в момент, когато британските депутати настояват премиерът Тереза Мей да предоговори споразумението за Brexit, но Брюксел е категоричен, че това няма да се случи. Така нараства вероятността за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”), което ще означава връщане на митническите проверки и забавяния по границите на Обединеното кралство.

Изключението за визи за краткосрочни посещения в ЕС в момента важат за около 60 страни в света, включително, Аржентина, Япония и Украйна. Въпросното изключение важи само за бизнес и туристически пътувания и не дават право за работа в ЕС.
Коментари: 0