Kомпании от Силициевата долина търсят български партньори

Страната ни се превръща във водеща за тяхното развитие

Kомпании от Силициевата долина търсят български партньори

Американски компани от Силициевата долина търсят български партньори за сътрудничество, инвестиции и финансиране. Това обявиха Лари Бийл и Меги Критцер, председатели на Фондация InterCulture със седалище Сан Франциско, които се срещнаха с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева. 

Те представиха проект за финансиране на малки и средни предприятия чрез инвеститори от САЩ на организацията Hub Silicon Valley (HUBSV). "В България има много предприемчиви хора. Те имат интересни идеи и започват малки и средни бизнеси, които заслужават подкрепа и финансиране. Ключови сектори бележат изключително развитие и имат огромен потенциал“, заяви Лари Бийл. Той обясни, че сериозен интерес има към IT технологиите, тъй като България се превръща във водеща европейска страна за тяхното развитие. 

Hub Silicon Valley (HUBSV) е американска организация със седалище Паоло Алто, Калифорния. Тя търси и събира в своя регистър перспективни, развиващи се компании с висок потенциал. Такива, които са полезни на обществото и допринасят за икономическото развитие на страната, в която оперират. HUBSV повишава успеха на селектираната фирма чрез специални образователни програми и намира инвеститори. Тя осъществява връзката между собственика на компанията и потенциалния спонсор. HUBSV притежава офиси в Дания, Унгария и Аржентина.

Предвижда се проектът да се осъществи на два етапа. В първия ще бъде направено проучване относно интереса и възможностите за реализация на дейността на HUBSV в България и намиране на потенциални партньори. Предвидени са срещи още с Министерство на финансите, Министерство на икономиката, Българска стопанска камара, Съюз на малките и средни предприятия „Произведено в България”, Български икономически форум, Съюз на българските индустриалци, браншови организации и др. Според интереса ще бъдат определени около 100 български фирми, отговарящи на определени условия, които да получат участие в проекта.

Финансирането на първия етап ще бъде осъществено от фондация InterCulture със седалище Сан Франциско, Калифорния и председатели Лари Бийл и Меги Критцер. На втория етап ще е за сметка на HUBSV. В този етап, ще бъде проведен семинар на HUBSV в България, в който ще участват водещи експерти от Силициевата долина. Те ще проведат специално обучение и индивидуални интервюта с българските кандидати, след което ще бъдат избрани десет български фирми, които ще бъдат поканени в САЩ. 

Там, българските предприемачи ще посетят централата на HUBSV и ще бъдат представени на потенциални инвеститори. По време на престоя им в Калифорния ще бъдат организирани срещи с различни донорски организации, които да ги финансират, обясни Лари Бийл.

Коментари: 0