Компанията, която прави обувки от рециклирани пластмасови бутилки

Vivobarefoot използва 17 бутилки за направата на един чифт

Компанията, която прави обувки от рециклирани пластмасови бутилки

Снимка: Vivobarefoot

В основата на движението на "обувки като бос крак" (от англ. - barefoot) е убеждението, че природата, в крайна сметка, знае най-добре. Аргументите често са, че нито една машина не е толкова елегантна, нито интелигентна като човешкото тяло - механизъм, който се опитваме да разберем, докато се наслаждаваме на значителните предимства на нейната почти непонятна сложност.

Така че не е напълно изненадващо, че една от водещите компании в сектора - Vivobarefoot, представи линия обувки, изработени от рециклирани бутилки от минерална вода. Вместо да отиват в океаните (които се очаква да съдържат повече пластмаси, отколкото риба до 2050 г.) или в депото, което да се разлагат повече от 400 години, материалите ще бъдат преработен в трайни, висококачествени обувки, използвани за имитиране и стабилизиране на анатомията на човека крак. За направата на всеки чифт ще бъдат използвани 17 бутилки за вода.

Според компанията, доклад от 2017 г. сочи, че хората колективно купуват 1 милион пластмасови бутилки вода всяка минута.

И докато повечето бутилки са изработени от PET (полиетилен терефталат), силно подходящ материал за рециклиране, по-малко от половината от закупените през 2016 г. бутилки - и само 7% от събраните, са превърнати в нови бутилки.

Новата PET линия обувки на Vivobarefoot ще включва спортни обувки, такива за преходи и ботуши. Цените варират от $90 до $190.

Коментари: 0