Конфликтите за вода ще бъдат прогнозирани от изкуствен интелект

Досега системата тестово е предсказала над 3/4 от конфликтите в Западна Африка заради липса на вода

Конфликтите за вода ще бъдат прогнозирани от изкуствен интелект

Снимка: Maxpixel

Изкуствен интелект е в състояние да прогнозира къде по света може да възникнат конфликти заради липса на вода, пише Reuters. При това учените зад разработката твърдят, че прогнозата може да бъде направена цяла година преди избухването на конфликта, като така ще има достатъчно време за неговото предотвратяване.

Инструментът, разработват в Холандия по проекта Water, Peace and Security (WPS), ще следи запасите от вода по света, а освен това ще взема предвид различни социални, икономически и демографски данни. На системата за ранно предупреждение за предстоящи конфликти заради липса на вода вече са направени тестове и при тях разработката е успяла да прогнозира над ¾ от свързаните с вода конфликти по вътрешната делта на река Нигер, Западна Африка.

„Искаме да засичаме конфликтите достатъчно рано, след което да се включим в процеса на диалог, който да адресира тези конфликти - в идеалния случай да ги смекчи или разреши“, коментира ръководителят на проекта WPS Сузане Шмейер.

Климатичните промени често се отразяват на водата - от засушавания до покачването на морското равнище, което от своя страна може да подхвани сблъсъци за намаляващите ресурси и да принуди хората да мигрират от родните си райони. Предишните опити за прогнозиране на кризи често са се проваляли, защото причините за конфликтите са много разнообразни и могат да бъдат локално специфични.

WPS твърди, че инструментът е крачка напред, тъй като обединява прогреса в областта на дистанционното наблюдение, машинното самообучение и обработката на големи масиви от данни, за да предостави предупреждения, спрямо които да се действа.
Коментари: 0