Конгресът на САЩ окончателно одобри мащабния спасителен план на Байдън

Мерките в подкрепа на икономиката са за 1.9 трлн. долара и дават на Джо Байдън първата му голяма победа

Конгресът на САЩ окончателно одобри мащабния спасителен план на Байдън

Снимка: БТА

672 ~ 1 мин. четене

Камарата на представителите окончателно одобри един от най-големите пакети от стимули за американската икономика в историята ѝ. Мерките в подкрепа на икономиката са на стойност 1.9 трлн. долара и дават на новия президент Джо Байдън първата му голяма победа, откакто встъпи в длъжност, посочва Reuters.

Съгласно пакета милиони американци, засегнати от коронакризата, ще получат чекове с директни помощи от до 1400 долара на човек за обща стойност 400 млрд. долара. По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9.5 млн. останали без работа заради кризата граждани. Предвидени са и 350 млрд. долара помощи за щатските и местни власти, в чиито бюджети също се отвори дупка заради пандемията.

Байдън планира да подпише законопроекта в петък, съобщи Белия дом.

Проектът бе подкрепен от 220 членове на Камарата, а срещу него гласуваха 211 конгресмени, сред които и един демократ. Като цяло демократите определиха законопроекта като изключително важен отговор на пандемията, но републиканците посочиха, че мярката е твърде скъпа и пълна с прахоснически приоритети. Те са на мнение, че най-тежката фаза от най-голямата здравна криза от век насам до голяма степен е отминала и икономиката върви към възстановяване.

По данни от анкета на Reuters и Ipsos, проведена на 8 и 9 март, 70% от американците подкрепят плана, включително мнозинството демократи и републиканци. Сред републиканците петима от десетима души твърдят, че подкрепят плана, а девет от десет демократи също го подкрепят.

Огромните разходи са смятани за голям двигател наред с ускоряването на темпа на ваксиниране срещу COVID-19 и забавянето на броя на заразените в бързо разведряващите се перспективи за американската икономика.

Коментари: 0