Конкурс подкрепя училищни проекти и библиотеки

Кандидатстването по \"Знания за успех\" е до 1 октомври\"

Конкурс подкрепя училищни проекти и библиотеки
648 ~ 2 мин. четене

Програмата „Знания за успех“ се организира успешно за четвърта поредна година от SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Основната цел на програмата е да предостави възможности за кариерно развитие и консултиране на ученици от горния курс на обучение, както и да превърне училищната библиотека в място, което стимулира желанието за учене. По „Знания за успех“ приоритетно се финансират инициативи, които са насочени към ефективната интеграция на деца и младежи от уязвими групи и подобряване на взаимодействието между ученици, учители и местната общност. Програмата разглежда с предимство кандидатури от икономически изостанали региони иот населени места с под 50 000 жители.

„Увеличаването на броя на кандидатстващите организации през годините показва, че програмата става все по-популярна сред училищата у нас. През последната година броят им нарасна почти три пъти в сравнение с броя кандидатствали училищни настоятелства в първото издание на програмата“, разказва Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. „Почти двойно нарасна и броят на преките бенефициенти по програмата“, допълва тя.

През 2014 г. за програмата „Знания за успех“ SAP Labs България е отличена с годишната награда „Подкрепа за библиотеките“. Наградата се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за принос в развитието на училищните библиотеки в страната. Компанията е носител и на награда в категория „Социално отговорна кампания на годината“ на Годишните награди на b2b Media за своите инициативи в областта на образованието, сред които е и „Знания за успех“.

„До момента по програмата са подкрепени общо 24 училищни настоятелства, като проектите им са достигнали до близо 15 000 ученици на възраст между 14 и 18 години от цялата страна. Освен за подобряване достъпа на учениците до образователни ресурси, както и на представянето им в училище, програмата спомага за придобиване на нови умения в областта на информационните технологии, включително и умения за търсене на работа и подготовка за интервю с потенциални работодатели“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, член на лидерския екип и отговорник за Корпоративната социална отговорност в SAP.

За учебната 2015/2016 година „Знания за успех“ поставя специален фокус върху създаването на електронни библиотеки, както и върху професионално ориентиране чрез инициативи в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Конкурсът за финансиране на проекти по програмата е отворен до 1 октомври, като в него могат да участват само училища за средно образование чрез техните училищни настоятелства.
Подкрепи Economic.bg