Консерваторите с поредна антиевропейска стъпка

50 депутати от торите настояват за излизане от ЕС, правителството засега е по-умерено

Консерваторите с поредна антиевропейска стъпка

Десетки депутати от управляващата Консервативна партия във Великобритания сформират група в Камарата на общините, която ще настоява за излизане на страната от Европейския съюз, в случай че инициативата на премиера Дейвид Камерън за „фундаментална“ реформа на съюза не успее.

Народните представители вече стартираха новата група, наречена Консерватори за Великобритания (CFB), която ще подкрепи кампанията на Камерън за реформи, като същевременно призовава за край на членството в ЕС, освен ако не се постигнат значителни промени, предаде Reuters.

Камерън се застъпва за нови правила, които да ограничат достъпа на граждани от ЕС до британската система за социално подпомагане, и да гарантират, че Лондонското Сити няма да пострада от мерките за допълнителна интеграция в еврозоната.

Тези предложения срещнаха смесени реакции от партньорите на континента - Германия изрази склонност към промени в Лисабонския договор, но Полша отхвърля британските претенции като дискриминационни.

Камерън спечели изборите миналия месец с обещанието, че ще подложи членството на Обединеното кралство в Евросъюза на референдум през 2017 г. Според последните допитвания 59% от британците са за оставане в съюза.

„Пожелаваме успех на Дейвид Камерън. Ако високопоставените представители на европейските инстиуции не осъзнаят факта, че един от най-големите членове на ЕС е сериозно решен за фундаментална промяна в нашите отношения, препоръката ни към британските гласоподаватели най-вероятно ще бъде излизане от ЕС“, заяви депутатът от торите Стийв Бейкър.

Според Бейкър групата вече наброява над 50 души, а броят им скоро може да се удвои, включвайки и членове на правителството.

Външният министър Филип Хамънд заяви, че правителството на Великобритания се стреми към промяна в договора, за да защити своите реформи. Той смята, че предоговарянето може да подобри отношенията на Великобритания с ЕС.

На въпрос за новото парламентарно формирование, Хамънд отговори: „Независимо какво се случва, винаги ще има група от наши колеги, които желаят напускане на ЕС. Но това не е позицията на правителството. Наясно сме, че ЕС в момента не работи както трябва, че не е готов за реалностите в 21 век, но смятаме, че това е поправимо.“

Коментари: 0