„Копаенето“ на биткойн вече е по-лесно

Това се случва след наложените ограничения в Китай

„Копаенето“ на биткойн вече е по-лесно

Снимка: Unsplash

9732 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Добивът на биткойн вече е много по-лесен и по-изгоден, след като забраната за „копаене“ на криптовалута в Китай извадиха местните играчи от схемата. Дълги години в азиатската страна се намираха над половината от миньорите в световен мащаб. Забраната да извършват дейността си бе последвана от промяна в алгоритъма, която гарантира, че производителността няма да продължи да пада, пише CNBC.

Корекцията влезе в сила в събота сутринта. Тя означава също, че сега ще има повече пари за биткйон миньорите, които остават онлайн. „Те изведнъж се сдобиха със значително по-голямо парче от пая, което означава, че печелят повече биткойни всеки ден“, коментира Брандън Арванай, биткойн инженер.

„Копаенето“ стана по-лесно

Добивът на биткойн става чрез изпълняването на компютърна програма, като целта е да се реши сложен пъзел преди друг да го направи. С разгадаването му се завършва един блок – процес, който едновременно създава нови биткойни и актуализира цифровата книга, като следи всички транзакции.

Китай отдавна е епицентър на биткойн миньори. Според информацията досега там се е извършвал 65 до 75% от добива на криптовалутата в света. Правителството обаче взе крути мерки и реши да забрани дейността.

„За първи път в историята на биткойн мрежата имаме спиране на копаенето в конкретен географски регион, което засегна повече от 50% от мрежата“, коментира Дарин Файнщайн, основател на Blockcap и Core Scientific. Повече от 50% от хешрейта - колективната изчислителна мощ на миньорите по целия свят - отпадна от мрежата след пазарния връх през май.

Това, че в момента добивът се извършва от много по-малко хора, означава, че всеки ден се решават по-малко блокове. Обикновено завършването на един такъв отнема около 10 минути, но Файнщайн обяснява, че сега мрежата се е забавила с 14 до 19 минути.

За да се избегнат такива проблеми, се случва прекалибрация на всеки 2016 блока или приблизително на всеки две седмици. Така се нулира трудността за копаене на миньорите. Именно това се случи и този уикенд, когато процесът се улесни с около 28% – исторически безпрецедентен спад за мрежата. По този начин се възстановиха и времената за завършване на блок до оптималния 10-минутен прозорец.

Биткойн алгоритъмът е програмиран да се справя с увеличаване или намаляване на машините за добив, обясни Майк Колиър, главен изпълнителен директор на дигиталната компания Foundry. „Това е саморегулиращ се пазар, който не изисква външна комисия да определя какво да прави. Това е много мощна концепция“, каза той.

По-малко конкуренти и по-малко трудности означава, че всеки миньор с включена машина ще забележи значително увеличение на рентабилността и по-предвидими приходи.

„Всички биткойн миньори споделят една и съща икономика и добиват в една и съща мрежа, така че независимо дали публични, или частни, те ще видят нарастване на приходите“, каза Кевин Джанг, бивш главен директор в Greenridge Generation.

Приемайки фиксирани разходи за електроенергия, Джанг прогнозира приходи от 29 долара на ден за тези, които използват последно поколение Bitmain майнер, срещу 22 долара на ден преди промяната. В по-дългосрочен план, въпреки че доходът на миньорите може да варира в зависимост от цената на монетата, Джанг отбеляза още, че приходите от добив са спаднали само със 17% от пика на цената на биткойн през април, докато курсът на монетата е с около 50% надолу.

Подкрепи Economic.bg