Корабът Ever Given акостира на британския бряг с 4 месеца закъснение

Плавателният съд предизвика най-голямото задръстване в историята на корабоплаването, блокирайки трафика през Суецкия канал

Корабът Ever Given акостира на британския бряг с 4 месеца закъснение

Снимка: БТА

712 ~ 1 мин. четене

Корабът Ever Given, който предизвика най-голямото задръстване в историята на корабоплаването, акостира на британския бряг с четири месеца закъснение, съобщи БТА. В 16:30 ч. във вторник огромният контейнеровоз акостира в пристанището на Филикстоу, привличайки десетки зрители по бреговете, някои с шезлонги и бинокли.

Контейнеровозът заседна на 23 април в Суецкия канал за цяла седмица и предизвика практически блокаж на половината търговски доставки в света. Хаосът бе толкова голям, че стотици кораби останаха блокирани, а други бяха принудени да поемат по много по-дълъг маршрут, заобикаляйки Африка. 

Пристигането на Ecer Given в Обединеното кралство закъсня с четири месеца, след като той бе задържан от властите, опериращи канала, за повече от три месеца във връзка с финансов спор за обезщетение. 

Ever Given е нает и управляван от транспортната корабна компания Evergreen Marine. Той бе освободен през юли след сключване на споразумение между японския собственик (Shoei Kisen Kaisha Ltd) и администрацията на Суецкия канал. Спогодбата бе подписана на церемония в град Исмаилия ден след като египетският съд отмени решение за изземване на кораба, дълъг 400 метра. 

Договорена бе сума, която да покрива операцията по спасяване, разходите за забавения трафик по канала и загубените транзитни такси. Управата на Суецкия канал не разкри подробности за условията на споразумението. Известно е обаче, че първоначално бе поискана компенсация в размер на 916 млн. долара, която по-късно се редуцира на 550 млн. долара. 

Следващата дестинация на Ever Given е Хамбург, Германия.

Подкрепи Economic.bg