Коронавирусът: Tест за китайската хай-тек индустрия

Държавата инвестира милиарди в създаването на собствена Силициева долина

Коронавирусът: Tест за китайската хай-тек индустрия

Снимка: БТА

Десетилетия наред Китай развива технологичния си сектор и сега, изправен пред мащабна здравна криза, Пекин настоява компаниите в него да се присъединят към борбата срещу новия коронавирус, пише CNN в свой анализ.
Техническите гиганти в страната се включват в битката със заразата, предоставяйки: автономни превозни средства, които да извършват доставки за медицинските работници; пускайки дронове с монтирани термокамери, които помагат за по-доброто откриване на вируса; предоставяйки компютърните си мощности в помощ на разработването на ваксина. 
Не е ясно в каква степен технологиите помагат за овладяването на вируса, който е заразил най-малко 79 000 души по целия свят и е убил над 2600, предимно в Китай. Някои от въпросните мерки и усилия са ограничени по размер и обхват, но Пекин даде да се разбере, че борбата с епидемията е национален приоритет, изискващ колективни действия. 
Правителството отдавна подчертава технологичните иновации като важен стълб на растежа, а Пекин изразходва милиарди долари за субсидии, заеми и облигации, предназначени да стимулират напредъка в сферата на изкуствения интелект, автономните возила и куп други области. Голямата цел на страната открай време е развиване технологичния сектор, така че той да се конкурира с този в Силициевата долина. 
„Борбата срещу епидемията не може да бъде постигната без подкрепата на науката и технологиите“, заяви китайският президент Си Дзинпин по-рано този месец. По думите му Китай трябва да засили клиничните изследвания за ваксини и антивирусни лекарства, както и да разшири възможностите за онлайн пазаруване за десетките милиони хора, останали затворени заради мерките срещу разпространението на болестта. 
Китайското министерство на науката и технологиите в четвъртък призова технологичния сектор за помощ, като предложи роботите, машините за проверка на температурата и устройства, помагащи за намаляване на човешки контакт, да бъдат по-широко разгърнати в употреба. 
Китайският технологичен възход
Усилията на Китай да създаде собствена Силициева долина датират от 80-те години на миналия век, когато властите започнаха да определят части от страната като „зони за високотехнологично развитие“, фокусирани върху потребителската електроника и биотехнологиите, наред с други области. Тези 168 зони отчитат над 33 трилиона юана (4.7 трилиона долара) приходи през 2018 г., според официалната статистика.
Технологиит са свързани и с инициативата на Пекин „Произведено в Китай 2025“, план за преминаване на икономиката от производството към хай-тек сектори. По тази линия са инвестирани милиарди долари държавни пари в области като безжични комуникации, микрочипове и роботизация.
Фокусът върху технологиите сработва и показателно за това е, че през 2018 г. в Китай са девет от 20-те най-ценни технологични компании в света. Това е голям скок спрямо пет години по-рано, когато в страната бяха позиционирани само две от топ 20. 
Сега, докато Китай се бори с коронавируса, технологиите няма да са „доминиращият фактор“, който ще спре огнището, смята Дани Му, анализатор на нововъзникващите технологии във Forrester в Пекин. Той все пак признава ползите – дигиталните услуги за доставка на храна и мобилните плащания, които помагат на хората в сблъсъка с епидемията. 
В търсене на лек с по-малко човешки контакт 
Този месец Tencent отвори своите суперизчислителни съоръжения, даващи възможност за много по-бързи изчисления от обикновените компютри, за да помогнат на изследователите да намерят лекарство за болестта. От тях се възползват Пекинският институт за науки за живота и университетът Цинхуа. 
А Didi, най-големият доставчик на превози в Китай, си партнира с медицински организации и организации за помощ, предоставяйки сървърите си безплатно на работниците, които се занимават с анализ на данни, онлайн симулация или логистична поддръжка. 
Видимо се внедряват и роботи, така че да се елиминират контактите човек-човек.
„Китайските технологични компании могат да бъдат много отзивчиви и многостранни“, казва Елиъм Хуанг, анализатор от Coresight Research. 
Гигантът за доставка на храна Meituan Dianping например предостави роботи миналата седмица в някои от ресторантите на своите партньори в Пекин, за да се оптимизират доставките до клиенти. Компанията иска да разшири програмата и до други градове.
Междувременно китайският гигант за електронна търговия JD.com наскоро също се включи в инициативите със самоуправляващи се роботи, които да доставят стоки на медицински работници в централния китайски град Ухан, откъдето произхожда вирусът.
Ботовете доставят пакети до болница, която лекува предимно пациенти с коронавирус. Маршрутът е сравнително кратък – около 600 метра, но елиминирането на хората от уравнението е помогнало да се защитят клиентите и служителите, заяви Ци Конг, ръководител на автономното шофиране в JD Logistics.
„Откакто научихме за ситуацията в Ухан, започнахме да насочваме ресурсите си там“, каза Чи пред CNN Business. „Времето наистина е малко. Отне ни четири дни, за да се уверим, че алгоритъмът ни е готов да премине от симулация към практика“, разква той. 
Стартъпът TMIRob пък изпраща десетки роботи вътре в болниците из цял Ухан, за да дезинфектират изолационни и интензивни отделения и операционни зали.
Проблеми с наблюдението 
Дронове също са пуснати в употреба за справяне с огнището. Технологията позволява на властите да сканират през големи тълпи и да намират по-лесно хора, нуждаещи се от медицинска помощ. 
Стартъпът MicroMultiCopter например е изпратил около 100 устройства из цялата страна. Заедно с тях и близо 200 служители в командни центрове, от където да наблюдават какво виждат дроновете в реално време. „Компанията работи извънредно“, заяви неин говорител. „Това е най-добрият тест на нашата система от дронове. Това е и най-добрата витрина за света“, казва той. 
Използването на дронове и други технологии обаче повдигна критики относно наблюдението и възможните злоупотреби, за каквито предупреждават правозащитни организации, алармиращи за рискове от нарушаване на човешките права и свободи. 
Китай отдавна използва технологии за лицево разпознаване, изкуствен интелект и други инструменти, за да овладее престъпността и да наблюдава гражданите си. А технологичните компании като Tencent от години са обвинявани, че цензурират политически чувствителни теми онлайн в Китай.
Технологичният сектор в Китай отдавна се възползва от подкрепата на Пекин по модела „отгоре надолу“, коментира Хуанг, анализаторът на Coresight Research. През миналата година централното правителство задели 3.9% от националния бюджет за наука и технологии, което е 14% увеличение спрямо предходната година.
„Това показва, че правителството високо оценява развитието на технологиите“, смята още тя, отбелязвайки отдадеността на властта да тласка напред технологичните иновации. „Подкрепата на властите помага на всичко да се случи по-бързо“, казва Хуанг, но обръща внимание и на въпроса за етиката. 
Коментари: 0