Коронавирусът може да доведе до проблеми за фармацевтичните гиганти

AstraZeneca PLC, Merck & Co. и Pfizer Inc. са сред компаниите, които заявиха, че скоро епидемията може да засегне доставките

Коронавирусът може да доведе до проблеми за фармацевтичните гиганти

Снимка: Pixabay

3602 ~ 2 мин. четене

Някои от най-големите производители на лекарства в света предупреждават, че бизнесът им може да бъде засегнат от разпространението на коронавируса, пише Wall Street Journal.

AstraZeneca PLC, Merck & Co. и Pfizer Inc. са сред компаниите, които заявиха, че скоро епидемията може да засегне доставките за определени лекарства или продажби, в зависимост от продължителността на разпространението на заразата.

Президентът на американската фармацевтична компания Mylan NV Раджив Малик предупреди, че може да се стигне до недостиг на някои от продуктите на компанията, ако разпространението на коронавируса продължи още няколко месеца. В същото време той отбеляза, че производството на 25-те основни препарата не зависи от ситуацията в Китай и изрази увереност, че Mylan ще намери алтернативни източници на съставки за своите препарати.

От Pfizer също заявиха, че огнището на коронавирус може да повлияе неблагоприятно на веригата на доставки и в резултат на това на финансовите резултати, но последствията зависят от по-нататъшното развитие на ситуацията.

AstraZeneca съобщи, че 21% от продажбите ѝ през миналата година са в Китай. Компанията представи прогнозата си за 2020 г., като заяви, че разпространението на коронавируса ще се отрази върху бизнеса ѝ, тъй като Китай е един от най-големите пазари на компанията.

Все още не е ясно доколко международните фармацевтични компании зависят от компонентите, доставяни от Китай. Властите обикновено цитират данни, че 80% от лекарствените компоненти идват от чужбина, но американската агенция по храните и лекарствата (FDA) казва, че не може да проследи коя част идва от Китай.

През последните години Китай се превърна в един от най-големите пазари за редица големи фармацевтични компании. Продажбите на лекарства в Китай достигнаха 137 млрд. долара през 2018 г. През следващите няколко години се очаква те да нарастват с 3-6% годишно, според Iqvia.

 

 

 

Коментари: 0