Коронавирусът забавя интернет скоростта по света

Все повече държави по света затягат мерките си за блокиране и социална изолация

Коронавирусът забавя интернет скоростта по света

Снимка: Unsplash

3149 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Скоростта на интернет по света видимо се влошава на фона на коронавирусната епидемия, която доведе до масовото изолиране на хората по домовете. Седмица след седмица наблюдаваме понижение на скоростите, посочват от Ookla Speedtest в редовния си доклад по темата. 

Тенденцията се затвърждава докато все повече държави по света затягат мерките си за блокиране и социална изолация. Такива има не само из цяла Европа, но и в САЩ, като последна към групата се присъедини Великобритания, която първоначално предприе по-либерален подход.

Може би за това досега нейната фиксирана широколентова скорост стоеше най-стабилна на континента. След седмица обаче нещата може и да са по-различни. 

В Европа най-потърпевша по отношение на фиксирана широколентовата скорост е Германия, където тя се е сринала от около 103Mbps до приблизително 95Mbps (за седмицата 16-22 март). За сравнение в САЩ средната скорост е паднала от около 140Mbps в началото на седмицата, започваща от 9 март, до около 133Mbps през седмицата, започваща на 16 март.

Мобилните мрежи не бяха пощадени от влошаване на производителността. Всъщност по-големият спад се наблюдава именно там в много страни, посочват от Ookla Speedtest. 

В САЩ намалението е незначително и в размер на едва няколко мегабайта в секунда. В Европа обаче нещата изглеждат по-интересно. Скоростите в Испания – втората най-засегната от COVID-19 страна на континента след Италия – са се понижили от около 35Mbps до приблизително 30Mbps през миналата седмица. Подобни понижения от около 5Mbps се наблюдават в страни като Франция, Австрия и Швейцария.

Обединеното кралство и Германия засега запазват характеристиките на своите мобилни мрежи, но те тепърва ще затягат още повече мерките си срещу разпространението на пандемията. Любопитна е ситуацията в Нидерландия, като страната успя да отчете най-високоскоростното си представяне от миналия декември.

Как стоят нещата в България 

Операторите в България отчетоха ръст на трафика в своите мобилни и фиксирани мрежи, като и трите големи оператора – А1, Vivacom и Telenor – уверяват, че мрежите им остават стабилни и са в състояние да поемат натоварванията. 

А1 регистрира увеличение на интернет трафика средно с 31% спрямо периода преди въвеждането на извънредното положение в България, с около 2% на ден при мобилните данни. Vivacom отчита около 25% ръст на трафика на данни при фиксирания интернет и около 13% в мобилната си мрежа (числата са актуални към 18 март). От Telenor също споделят, че има увеличения, но без да конкретизират. 

Иначе България не присъства в актуалната извадка на Ookla Speedtest. Данните от февруари сочат, че страната се намира на 53 позиция в света по скорост на широколентовия достъп до интернет. Средната скорост при изтегляне тогава е отчетена на 56.39Mbps, а на качване – 46.66Mbps. 

Отново по данни от февруари – България е на 7 позиция по скорост на мобилните мрежи, с 65.39Mbps при сваляне и 17.44 Mbps при качване. 

Резултатите от Ookla Speedtest показват, че затварянето на все повече хора вкъщи, откъдето и работят, и учат, и се забавляват оказва влияние на мрежите по света. Подкрепи Economic.bg