Корупцията не е най-големият проблем на икономиката, смята Горанов

Според финансовия министър е важно, че икономическия ръст се повишава, а не че изостава значително от Румъния

Корупцията не е най-големият проблем на икономиката, смята Горанов
Усещането за корупция в България го има - при сблъсъка с администрацията, с държавата като цяло, не може да твърдим, че я няма. Големият проблем пред подобряването на бизнес средата е начинът, по който се решават търговските спорове. Това е мнението на финансовия министър Владислав Горанов, изразено пред Нова телевизия. Според него трябва да се предприемат мерки, които да доведат до бързо и категорично решаване на тези спорове. „Проблеми има при сроковете за обявяване в несъстоятелност, при търговските спорове“, каза Горанов.

Според него това са част от причините, поради които икономиката на България не може да достигне нивата на растеж в Румъния. „Нашият растеж е около 3%, факторите да се разминава с румънския са много. Но ако търсим регионални сравнения, тогава можем да намерим и примери за по-зле представящи се икономики“, каза министърът. Според него е важна подобряващата се тенденция.

Той обясни, че има четири основни фактора, които движат икономиката – потребление, инвестиции, внос и износ. През тази и следващата година се очаква икономиката да бъде движена основно от потреблението. „Потреблението се появя, ако средата го предполага. Колкото по-спокойна е една държава, толкова повече икономическите субектите започнат да харчат, тъй като не са притеснени за бъдещето си“, каза финансовият министър.

Относно голямото нарастване на разходите за отбрана в бюджета за 2017 г. Горанов обясни, че те са наложени от обстоятелствата. „Има количествени критерии, които са наложени от НАТО и ние сме се съгласили да ги изпълняваме. Не ми е приятно, но разходите за отбрана трябва да са 2% от брутния вътрешен продукт на всяка страна членка“, каза министър Горанов. Освен това тази година трябва да бъдат заделени няколкостотин милиона за закупуване на нова военна техника. „Големият ръст идва и от двете програми за модернизация на армията. През следващите 5-6 години трябва да се инвестират 2.5 млрд. лв. за нови самолети и кораби“, добави той.

През 2017 г.голямо увеличение ще получи и МВР. Според министър Владислав Горанов се търси постепенно решение на проблема с постоянно растящите разходи за заплати и издръжка и недостатъчните инвестиции в материална база. „Трудно се реформира рязко“, каза той.

Относно скандалната сделка с Дипломатическия клуб, който беше придобит от 20-годишни студенти, Горанов обясни, че като финансов министър го интересуват единствено произходът на средствата, които са от заем, дали са платени данъци и дали цената е реална. В момента НАП проверява сделката и по неговите думи ще има резултат в средата на този месец. На въпрос дали сделката не му изглежда странно и дали не става въпрос за пране на пари, Горанов препрати към шефа на ДАНС.
Коментари: 0