Софтуерната индустрия е нараснала тройно за 10 години

Необходими са поне още 20 -30 000 IT таланти, за да се развива секторът

Софтуерната индустрия е нараснала тройно за 10 години
4157 ~ 1 мин. четене
Софтуерният сегмент се развива изключително динамично и за последното десетилетие е утроил своите размери. Това е мнението на коментира Георги Гергинов, изпълнителен директор на софтуерната компания NaXex Technological Development. Според него България има бързо разрастващ се IT сектор, което позволява чрез натрупания опит и познания да бъдат използвани най-новите технологии за органично развитие на индустрията и създаване на оригинални продукти за износ на световния пазар.

„Нашата страна е известна в цял свят със своите високо квалифицирани софтуерни специалисти. Към момента 10 000 технологични компании оперират на пазара в България, като приходите са нараснали с 5% и са около 5.5 млрд. евро за тази година“, казва Гергинов. По неговите думи специалистите, заети във високотехнологични компании към момента са близо 50 хил. души, но за да можем да наблюдаваме бъдещо развитие на сектора са необходими поне още 20 -30 000 IT таланти.

Развитието на IT индустрията в България е от ключово значение за позиционирането нa България на световната технологична карта. „Нашата компания предлага на своите служители програми за кариерно развитие и участие в множество социални проекти, като по този начин ги стимулира да участват активно в развитието и подпомагането на българското общество“, обяснява експертът.

NaXex Technological Development ще представи най-новите тенденции в технологичната индустрията по време на международната конференция ISTA на 15-16 октомври 2016 г. в гр. София.

Подкрепи Economic.bg