Доларът губи заради добрите резултати на Тръмп

Ново силно представяне за златото

Доларът губи заради добрите резултати на Тръмп
3692 ~ 3 мин. четене
По време на вчерашната търговия пазарите реагираха бурно на данните от последното социологическо проучване на ABC News, според което Доналд Тръмп води на Хилари Клинтън с един процент в битката за президентския пост. В резултат щатската валута записа неготивно представяне спрямо почти всички основни валути.

Данните за индекса на промишлената активност на ISM се представи над очакванията, достигайки 51.9 пункта спрямо 51.5 за предходния период. Предварителните прогнози бяха за ръст от 51.7 пункта.

Детайлите по отчета показаха смесен резултат. Подиндексът на производството се е увеличил с 1.8 на сто до 54.6. В същото време новите поръчки са намалели до 52.1 от 55.1, а заетостта се е увеличила с 3.2% до 52.9.
Централните банки на Япония и Австралия оставиха лихвените нива без промяна по време на редовните си заседания. Японската централна банка запази лихвите на ниво от -0.10%. Австралийската банка също не промени монетарната си политика, запазвайки основната лихва на ниво от 1.5%.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути спадна с 0.8 на сто, пробивайки подкрепата на 98.00.

Еврото успя да затвърди пробива над психологическото ниво от 1.1000 като сега следващата цел е 200- дневната пълзяща средна на 1.1178.

Най-силно представяне срещу зелените пари направи швейцарския франк, който поскъпна с 1.4%. Швейцарската централна банка отново е изправена пред трудна ситуация с оглед на поскъпващата валута и отрицателната лихва.

Ръст в доходността по дълговите книжа

Доходността по щатските дългови книжа нарасна след положителните данни, които дойдоха за китайската икономика. 10- годишните облигации се покачиха до 1.827%.

В Европа доходността по испанския суверенен дълг се покачи като 10- годишните книжа достигнаха 4- месечен връх. Италианските 10- годишни дългови книжа продължиха с повишението си, достигайки най-високото ниво от юни насам от 1.767%. Последното проучване показва, че повечето от анкетираните хора са гласували срещу конституционните реформи, водени от премиера на страната Матео Ренци.

Ново силно представяне за златото

Златото записа ново положително представяне, поскъпвайки с почти един процент, подкрепено от слабостта на долара. Металът се повиши до 1288.20 долара за тройунция. Вниманието на пазарните участници е насочено към предстоящото заседание на Фед. Борсово търгуваните фондове са увеличили наличностите си с 0.7 тона до 2 041 тона в понеделник. Ключова съпротива е зоната около 1300 докато при среброто това е 18.56.

Медта поскъпна за седма поредна сесия, записвайки най-силното представяне за последните 18 месеца.
Петролът се търгува на месечно дъно, след като последните данни показаха ръст в петролните запаси. Черното злато отсъпи до 46.70 долара за барел. Сорт Брент се понижи до 48.15 долара.

Понижение за пазарите от двете страни на океана

Уолстрийт затвори на червено във вторник. S&P 500 се понижи за шеста поредна сесия, достигайки 4- месечно дъно. Притеснения за инвеститорите създават неяснотата около предстоящите президентски избори в САЩ както и силните икономически данни за американската икономика, които увеличават очакванията, че Федералния резерв ще повиши основните лихви през декември. Индексът на волатилността VIX се повиши със 7.9% до 18.41.

В Европа пазарите също затвориха на минус поради слабите финансови резултати на някои големи компании.

Акциите на Royal Dutch Shell скочиха с 4%, след като от компанията обявиха финансовите резултати за третото тримесечие на годината, които надминават предварителните прогнози с 1 млрд. долара. В същото време книжата на BP спаднаха с 4.5%, след като от компанията обявиха спад от 6% в производството на годишна база. Това е и девето поред тримесечие на спад в печалбата на компанията.
Подкрепи Economic.bg