Лошата ВиК мрежа ощетява потребителите с 200 млн. лв. годишно

Около 500 млн. кубика питейна вода се пилее

Лошата ВиК мрежа ощетява потребителите с 200 млн. лв. годишно
3683 ~ 2 мин. четене
Загубите по водопроводните мрежи в страната се изчисляват всяка година на 150-200 млн. лв. Това каза инж. Атанас Паскалев от Българска асоциация по водите (БАВ), цитиран от publics.bg. Тези суми се начисляват в сметките на клиентите на отделните ВиК дружества. Изчисленията се правят на база измерени загуби на питейна вода от порядъка на 500 млн. куб. м годишно.

По думите на Паскалев загубите, дължащи се основно на остарялата инфраструктура и недостатъчните инвестиции, се увеличават, вместо да намаляват. През 2008 г. загубите са били 60%, а две години по-късно статистиката е отчела ръст до 61.5%. Поставените цели към 2014 г. са били до 33%, които също не са постигнати.

Според председателя на БАВ инж. Иван Иванов е оптимист за възможностите на страната ни до 2023 г. да намали загубите на вода под 49%, каквито са съветите и разчетите на Световната банка. „Това означава да ги понижаваме с по 2% на година, което е реалистично. Дори се чудя дали не сме си поставили много ниска цел”, каза той. Иванов припомни, че инвестициите за намаляване на загубите неминуемо ще доведат до поскъпване на водата, като причината е и малкият ресурс, който ЕС планира да ни отпусне за водни проекти.
 
„Важното е да влагаме парите ефективно и с по-малко средства да постигаме по-качествена услуга. Дълги не инвестирахме достатъчно, само и само да запазим ниски цените за населението. Сега стигаме до ситуация системата да е в критично състояние. Не бива да забравяме, че все още над 60% от водопроводите ни са етернитови. Те трябва да бъдат подменени. Не бива обаче единствено самоцелно да увеличаваме цените, а парите от повишените приходи да се инвестират там, където ще има резултат“, категоричен е Иванов.
Подкрепи Economic.bg