Корупцията се превърна в начин на живот

Тя създава и увеличава бедността и неравенството

Корупцията се превърна в начин на живот

Международната организация Transparency International публикува проучване за нивото на корупцията в Африка. Повече от половината от анкетираните смятат, че корупцията се е превръща в нещо все по-лошо. Най-корумпираните институции в региона, анкетираните смятат, че са - полицията, съдилищата и бизнеса.

В доклада на Transparency International изготвен съвместно с Afrobarometer участват 43 000 души от 28 африкански държави от Субсахарска Африка. Анкетираните отбелязват, че често се сблъскват с прояви на корупция в полицията, съдилищата и частния сектор.

Transparency International съобщава, че през последните 12 месеца, най-малко 75 милиона души в Африка на юг от Сахара са подкупени по някакъв начин: някой плаща на полицаи или съдии, за да избяга от отговорността, а някой - за получаване на стоки или услуги. Корупцията създава и увеличава бедността и неравенството.

Докато корумпираните личности в тези райони, имащи достъп до политическата власт и наслаждаващи се на разкош, за милиони африканци липсват  основни неща като нормална храна, здравеопазване, образование, жилища и дори достъп до чиста вода"- казват авторите на проучването от Transparency International.

Според анализа, повечето правителства (18 от 28) не могат да се справят с борбата с корупцията. Най-лошото от всичко, според анкетираните, е положението в Южна Африка: 83% от анкетираните смятат, че общото състояние на корупцията в страната през последните 12 месеца се е влошило. На второ място е Гана - 76%, на трето - Нигерия 75%. Най-оптимистични са гражданите на Буркина Фасо (28%), Мали (31%) и Кот д'Ивоар (32%).

В извеждането на заключенията за състоянието на корупцията в Африка, Transparency International, заяви: "Районът изпитва големи предизвикателства в борбата срещу корупцията. Хората казват, че докладът за корупцията е най-доброто, което може да се направи в борбата с нея, твърдейки, че те няма как да се борят с нея, защото се страхуват и не вярват, че механизмите за борба с корупцията са неефективни ".

За да се промени положението, властите на тези страни трябва да "създадат безопасна среда за безопасното съществуване на гражданското общество и трябва да проведат ефективни антикорупционни действия, както и да гарантират пълната сигурност на гражданите и организациите, които участват в тази дейност."

Коментари: 0