Коя е най-печелившата компания в света

Тя за първи път обяви публично финансовите си резултати

Коя е най-печелившата компания в света

Снимка: Saudi Aramco

5638 ~ 2 мин. четене
Saudi Aramco представи за първи път своите финансови резултати и по този начин разкри, че е най-печелившата компания в света.

Миналата година саудитската петролна компания е спечелила 111 млрд. долара, според съобщение на Moody's. Рейтинговата агенция основава това на проспекта за масово предлагане на облигации, което Aramco очаква да използва, за да финансира закупуването на 70% от Saudi Basic Industries Corporation. Aramco се надява да купи този дял в държавната нефтохимическа компания за 69,1 млрд. долара.

Това е първото публично оповестяване на приходите на Aramco през десетилетията, в които е собственост на саудитското правителство.

За сравнение, Apple, най-печелившата публична компания в света, е генерирала $ 59.4 милиарда през 2018 г., малко повече от половината от тази на Aramco. 

ExxonMobil, най-голямата американска петролна компания, е спечелила $20,8 млрд., докато Royal Dutch Shell, най-голямата публично търгувана петролна компания, е направила 23,4 млрд. долара.

Според съобщението на Moody's Aramco е получила приходи от 355,9 млрд. долара и 48,8 млрд. долара парични средства в края на миналата година. Това е много повече от дълга й от 27 млрд. долара и е подпомогнато с 31% увеличение на средните цени на петрола през 2018 г. в сравнение с 2017 г.

Aramco обяви миналата година планове за първично публично предлагане на акции. Според плановете се предвижда 5% от компанията да се търгуват и би се превърнало в най-голямото първично публично предлагане. Според съобщенията саудитците искат да наберат 100 млрд. долара в предлагането, което би оценило компанията на 2 трилиона долара, или два пъти повече от Microsoft, най-скъпата в момента публична компания с пазарна стойност от 904,8 млрд. долара. Но публичното предлагане все още не е осъществено и няма информация с подробности по подготовката му и дали тя е на дневен ред все още.
Коментари: 0