Коя е най-зелената и най-щастливата страна в света?

The Happy Planet Index публикува класацията за 2016 г.

Коя е най-зелената и най-щастливата страна в света?
По-добър ли става животът на нашата планета? Когато става дума за напредък на народите, е трудно да се определи кое е най-важното - здраве, богатство, основни човешки свободи, икономическо развитие. Това са критериите, използвани в редица международни класации.

Ново изследване предприема различен подход. The Happy Planet Index, който наскоро публикува класацията си за 2016 г., обобщава здравето и щастието в нов стандарт - устойчивост. Тя се получава като се измерят състоянието и дълголетието на населението и се съпоставят с екологичната среда на всяка страна. 

Оказва се, че най-печеливши страни са тези, в които хората живеят дълъг и щастлив живот при минимални разходи за околната среда, пише World Economic Forum

Те определено не са най-богатите западни държави, които очаквате да видите, нито прогресивните скандинавски страни. Класацията The Happy Planet Index показва, че като става дума за способността на хората да живеят добър живот в рамките на устойчиви граници, Латинска Америка, Азия и тихоокеанските страни са по-напред от останалите. Топ 10 се оглавява от Коста Рика за трети път. Скорошно проучване на Галъп, открива, че народите в Централна Америка са с най-доброто благосъстояние в света. Средната продължителност на живота там е 78,5 години, повече дори от САЩ. Но това, което поставя страната на върха, е че в нея се използват една четвърт от ресурсите, които обикновено се използват в западния свят.

Как е възможно това? Коста Рика е страна, силно ангажирана към околната среда. 99% от доставките на електроенергия в страната идват от възобновяеми източници. В страната се инвестира стабилно в социални програми, като здравеопазване и образование, особено след премахването на националната армия през 1949 г. 

Богатите западни страни са склонни да дадат всичко, когато става въпрос за продължителността на живота и благосъстоянието, но високата цена, която околната среда търпи заради начина им на живот, ги нарежда назад в класацията. От скандинавските страни, само Норвегия се нарежда на 20-то място в списъка. 
Коментари: 0