Край на военното положение в Украйна

Едномесечният срок изтече, а президентът Петро Порошенко го отмени официално

Край на военното положение в Украйна

Снимка: БТА

Военното положение, наложено на 25 ноември в някои украински райони след залавянето на три украински кораба от Русия, бе официално отменено от президента Петро Порошенко. Той обяви края му по-рано днес през Съвета за сигурност на страната, предава Reuters. 

През декември държавният глава заяви, че не планира да удължава военното положение повече от предвидения месец, освен в случай на масирана атака от Русия. 

Украинските военноморски кораби бяха заловени в Керченския проток във водите между анексирания от Русия Крим и Южна Русия, която контролира достъпа до Азовско море, където има руски и украински пристанища. 

Тогава Москва заяви, че корабите са влезли във водите на Русия, докато са се опитвали да пресекат пролива и без предварително предупреждение. Те също така са игнорирали заповедите на бреговите власти да спрат. Киев от своя страна настоява, че украинските кораби не се нуждаят от разрешение да прекосят пролива. Заради различните им позиции се стигна и до ескалация на напрежението и раняването на моряци.  

По време на военното положени Украйна забрани на руснаци в активна възраст да влизат в страната. Повишена бе и сигурността на критични места като атомни електроцентрали и черноморските пристанища. 

По-рано този месец военните в Украйна съобщиха за увеличаване на руските сили по границата от август насам. Те определиха действията на Русия като най-голямата военна заплаха от 2014 г. насам, когато се случи анексирането на Крим. 
Коментари: 0