Кралицата подписва закона за Brexit

След това Тереза Мей може да стартира процедурата по напускане на ЕС

Кралицата подписва закона за Brexit

Снимка: Economic.bg

Кралицата на Великобритания Елизабет II се очаква да подпише днес закона за Brexit, пише изданието London Evening Stabdart. След това премиерът Тереза Мей може да стартира процедурата по напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания. 

Във вторник Мей обясни пред членовете на парламента, че през следващите няколко дни се очаква кралското съгласие, а след това тя ще се върне в Камарата на общините, за да обяви задействането на процедурата по член 50 от Лисабонския договор.

Очаква се кралското съгласие да бъде получено в 11:00 часа местно време днес, а след това министър-председателят може да уведоми официално Брюксел, че напуска Европейския съюз. Това ще даде старт на процедурата, която ще продължи две години. 

Припомняме, че в началото на тази седмица законът за Brexit бе одобрен и от двете камари на британския парламент, а съгласието на кралицата ще финализира приемането му. Стъпката бе предприета, след като министрите бяха обвинени, че "вървят по ръба на пропастта с превръзка на очите", след изказването на министърът за Brexit Дейвид Дейвис, че не са направени оценки за евентуалните икономически последици, в случай, че Великобритания не успее да стигне до споразумение с останалите страни в ЕС, пише Фокус.

Тереза Мей от своя страна коментира, че има готовност да излезе от преговорите за напускането на ЕС без такова споразумение. По думите й "липса на сделка е по-добре от лоша сделка". 
Коментари: 0