Красивият турски полуостров, забравен от времето
Строгите закони за строителството в района са защитили Датча от мащабни туристически проекти

Снимка: Deposit Photos
С непокътната си природа, заобиколен от девствени плажове, полуостров Датча е отдалечен от туристическите градове на този популярен ъгъл на Средиземноморието. Дългият и тесен нос, простиращ се между Егейско и Средиземно море в югозападна Турция, е предимно необитаем и див, много различен от близките Мармарис и Бодрум, пише CNN Travel.
Строгите закони за строителството в района са защитили Датча от мащабни туристически проекти, оставяйки едноименния малък пристанищен град, разположен около средата на полуострова, с корени в миналото.
Пристанището на Датча е епицентър на местния живот. На брега са разположени рибни ресторанти с дървени маси и столове, докато малки магазинчета - където се продават местни стоки - и модерни кафенета изпълват уличките по хълмистия жилищен пейзаж.
По склоновете между белите къщи с оранжеви покриви, които гледат към пристанището, могат да се видят отблясъци на егейско синьо. Безгрижният ритъм на ежедневието не е нарушен от масовия туризъм. Отвъд пристанището, около полуострова, са разпръснати девет малки села. Маршрутите през техните тесни улички водят до една от основните местни забележителности - руините на Книдос, някогашен гръцки град в древния регион Кария.
Разположен на най-западния край на Датча, историческият обект се намира в края на път, който се вие покрай ароматни борови гори, извисяващи се планини и овощни градини, където се берат известните ценени местни бадеми.
През лятото турските туристи се тълпят в големите заливи, като Palamutbükü, с неговия дълъг каменист плаж, море и редици малки семейни ресторанти. Местните предпочитат да прекарват дните си в някои от многото недокоснати заливи.
След разходка по крайбрежната алея на град Датча, известна като Sevgi Yolu (Пътеката на любовта), се появява едно от най-новите места за настаняване на полуострова, граничещо с древни руини на баня. С колекция от двуетажни къщи с фасади от местна каменна зидария, просторни минималистични стаи и ресторант, предлагащ егейски ястия, хотел Palaia имплементира модерната и традиционната архитектура на Датча.
Влюбен съм в този полуостров от 2000 г., когато се натъкнах на този имот. Знаех, че искам да създам спокойно и хармонично място. Едно от най-ценните неща в Датча е качеството на въздуха, събуждам се всеки ден просто вдишвайки този чист кислород“, казва Исмет Текиналп, собственик на Palaia.
„Мисля, че хората, които идват тук, трябва да видят древните руини на Книдос, да се насладят на красиви заливи като Hayıtbükü, да опитат фантастичните местни бадеми и боров мед, и да участват в ежегодния фестивал на бадемовия цвят през февруари“, допълни той.
По-далеч от град Датча, в малкото селце Cumalı, посетителите на Gocakapı, които търсят още по-тихо бягство, могат да отседнат в традиционни каменни къщи, предлагащи усещането, че си у дома, заобиколен от маслинови горички и бадемови дървета.
Местни вкусове
В центъра на Датча магазини като Pehlivan и Datça Köy Ürünleri продават местни бадеми във всякаква форма, която можете да си представите. Рафтовете са заредени с пакетирани ядки, които се продават сурови, печени, бланширани, с черупки или като бадемово масло, брашно, марципан, халва и олио.
В Meşhur Datça Badem Kurabeyicisi миризмата на прясно изпечени бадемови сладкиши изпълва улицата. На витрината има всичко - от обикновени бадеми до бисквитки, пълни с шоколад, зелена ябълка и орехи, или гарнирани с малини, или касис.
Популярният местен специалитет бал бадем - крехък бадем с мед, направен от бор и бадемов цвят. Бал бадем е райска съставка в местния сладолед, приготвен от козе мляко.
Разположен в един от най-старите винопроизводителни региони в света, Датча също има малка винена сцена, която си струва да се види. Основана през 2011 г. от семейство Ишлейчи, Datça Vineyard and Winery предлага дегустации на вина, както и меню от италиански ястия, които се съчетават перфектно със сирене или задушено агнешко.
В малкото село Яка, на около 30 минути път с кола западно от града, много посетители минават покрай Якаменген. В тази реставрирана малка мелница за маслини, местните жители са създали уникален ресторант, където ястията са съставени главно от растения, зеленчуци и морски дарове.
Танго и спокойствие
На западния край на полуострова и надолу по незастроен път, който пресича спокойната затънтена гора, екофермата Knidia е една от най-добре пазените тайни на Датча – място, където наистина да се потопите в спокойствието на природата.
Фермата е основана през 2000 г. от Али Сомер, който напусна градския хаос на Истанбул, за да обработва 12 акра лозя и овощни градини, където се приемат гости в четири дървени колиби и четири каменни къщи. А близкият плаж в Değirmenbükü е убежище на спокойствието.
Мисля, че едно от най-ценните неща тук е спокойствието. Нощното небе е уникално, тук няма изкуствени звуци или светлини, само звуците на природата и вятъра. Датча е едно от редките места в Турция, където можете да се натъкнете на егейски пейзаж, който не е бил нарушаван от векове“, казва Сомер.
„Законите за защита тук работят добре, а неравният пейзаж също възпрепятства напредъка по отношение на строителството. Надявам се, че ще продължи да бъде така, Датча да бъде защитен и всичко да остане недокоснато”, допълни той.
Айча Бойлу, която ръководи школата по танго Tango Kairos със своя немски партньор по танци Аксел Корф, също е потърсила по-спокоен начин на живот в Датча.
„Много хора, които са се преместили в Датча, споделят същата история. Те работиха много усилено и стигнаха до момент в кариерата си, когато трябваше да променят нещата, да забавят темпото“, заяви Бойлу.
С дългогодишен национален и международен опит, Бойлу и Корф ръководят различни танцови класове, организират събития и участват в представления.
Датча е полуостров, но е по-скоро остров, ние сме много изолирани и имаме свой собствен начин на живот. Казват, че ако бързаш, не трябва да си в Датча, защото хората тук са спокойни. Често ще намерите магазини, които са затворени, защото собственикът е на плажа и това е напълно нормално тук”, заключи Айча Бойлу.