Кражба на трансформаторно масло остави без ток Бухово

2,2 млн. лева е стойността на щетите вследствие на кражби на масло през 2015 г.

Кражба на трансформаторно масло остави без ток Бухово
232 ~ 1 мин. четене

Трансформаторно масло беше източено от 2 работещи трансформатора в град Бухово снощи. В резултат без електрозахранване останаха 541 клиенти за общо 7 часа. По време на възстановителните работи, които продължиха до 2.30 ч. през нощта, се наложиха смущения в електрозахранването на още 1000 потребители.

Вследствие на кражбите изгоряха трансформатори на обща стойност 35 000 лв. Това са средства, които при други обстоятелства биха могли да бъдат вложени в подобряване на услугата.

„Опитахме се да сведем до минимум времето, което клиентите бяха принудени да прекарат без ток, но при подобни посегателства трансформаторите аварират и трябва да се подменят с нови. Въпреки усилията на колегите, това изисква технологично време. Ние покриваме материалните щети, но за съжаление няма как да компенсираме неудобството за клиентите“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г. вследствие на кражба на 30 000 литра масло бяха повредени 54 трансформатора. Преките и непреки щети в резултат на тези посегателства възлизат на общата стойност от 2,2 милиона лева. 

Подкрепи Economic.bg