Кремъл разследва Алексей Навални заради призив за протест

Опозиционният лидер, който призовава за бойкот на президентските избори, може да подкопае легитимността на Путин

Кремъл разследва Алексей Навални заради призив за протест
904 ~ 1 мин. четене

От Кремъл са поръчали да бъде разследван призив от страна на опозиционния лидер Алексей Навални за провеждане на национални демонстрации за бойкот на президентските избори догодина, пише агенция Reuters.

Навални, който е яростен критик на руския президент Владимир Путин в сряда обяви серия демонстрации в цяла Русия на 28 януари, които да подкрепят отправен по-рано призив от страна на Навални за бойкот на изборите. Причината е, че на опозиционния лидер беше забранено да се кандидатира за държавен глава.

„Имаме съответните агенции, които, както знаете, проверяват такива призиви и планове, за да установят дали са законни“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и добави, че „няма съмнение“, че внимателно ще бъде разследван призивът на Навални.

Предварителните проучвания показват, че Путин, който доминира политическата сцена в Русия от 18 години насам, предстои да бъде преизбран с комфортна преднина. По думите на Навални обаче забраната той да се кандидатира като съперник на Путин, превръща във фарс вота.

Потенциален бойкот на изборите може да създаде проблем за Кремъл, откъдето се стремят да осигурят висока избирателна активност на изборите, за да се даде легитимност на очакваната победа на Путин на фона на признаци за апатия сред избирателтите.

Според руското законодателство времето и мястото за публични демонстрации трябва да бъдат предварително съгласувани с властите, които в миналото често са отказвали да дадат разрешение, аргументирайки се, че може да има конфликтни събития или че се опасяват за сигурността на хората.

Подкрепи Economic.bg