КРИБ: Никога не сме искали национализация на американските централи

Реално зад предложението от 2015 г. стои Българската стопанска камара, която тогава председателства АОБР

КРИБ: Никога не сме искали национализация на американските централи

Снимка: Красимир Свраков

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) опроверга появилите се в последните дни спекулации, че през 2015 г. организацията е лансирала идеята за национализиране на бизнеса на големите американски енергийни компании „Ей И Ес“ и „КонтурГлобал“. Тогава наистина се появи позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите национално представени бизнес организации, в която се посочва необходимостта от национализация на двете американски централи, а след това отново да се приватизират.

Предложението разтърси сектора, но само ден по-късно председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде няколко интервюта, в които категорично заяви, че той лично не подкрепя подобна идея. Той също така заяви, че това е предложение на Българската стопанска камара (БСК), която по това време председателстваше АОБР, и представената „Пътна карта в енергетиката“ не е била съгласувана с енергийния комитет на КРИБ.

Тогавашният изпълнителен председател на БСК Божидар Данев твърдеше, че има писмено потвърждение от всички останали работодателски организации, за да бъде записана тази позиция на АОБР.

В крайна сметка никой не пожела да поеме отговорността за предложението за национализация, но много медии разпространиха информацията, че това е КРИБ.

Сега най-голямата работодателска отганизация отново заявява, че никога не е искала подобно нещо. „Искането за национализация на т.нар. американски централи беше направено от друга работодателска организация, без да е поискала и без да е получавала нашето съгласие за това“, се казва в днешната позиция.

Нашите призиви към правителството през последните години са насочени срещу непазарното спасяване на държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“. Така например през месец февруари т.г. четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обединени в АОБР, за пореден път сигнализирахме, че „ТЕЦ Марица Изток 2“ продължава да работи на непазарна цена и не се стреми да оптимизира разходите си, като посочихме за сравнение, че двете частни централи в Маришкия басейн са далеч по-ефективни, се казва в позицията на бизнес организацията.

В заключение можем да информираме, че диалогът с американските централи, който преди пет години беше нарушен, в момента е възстановен. Проведени са редица срещи с ръководството на „Ей И Ес“, първата от които с посредничеството и в присъствието на Американската търговска камара в България (АмЧам).

Коментари: 0