Кувейт иска $1 млрд. компенсация от МОК

Конфликтът между арабската държава и международната организация се задълбочава

Кувейт иска $1 млрд. компенсация от МОК
3695 ~ 2 мин. четене

Кувейт съди Международния олимпийски комитет (МОК) за 1 млрд. долара. Арабската държава е подала иск срещу организацията в швейцарски съд за понесени вреди вследствие на изключването й от МОК и забраната за участие на Олимпиадата в Рио, съобщи SputnikNews.

Неотдавна МОК отне правомощията на Кувейтския олимпийски комитет, а наследилата го структура бе обявена нелегитимна и дори заплашена със съд заради неправомерно използване на олимпийските символи.

През миналата година на Кувейт бе наложено най-тежкото наказание – изваждане от олимпийското семейство заради държавна намеса в дейността на националния комитет.

Арабската страна прие нов закон, според който държавата може да упражнява контрол над всички спортни организации в Кувейт, да определя финансирането им, да отменя всяко тяхно решение и дори да разпуска федерации.

Именно това се случи, когато бяха закрити по баскетбол и джудо, а скоро съдбата им ще последват тези по волейбол, скуош и гимнастика. По-късно стартира новият национален олимпийски комитет, който имаше и нов ръководител.

МОК реагира мигновенно и прекрати членството на Кувейт и забрани участието на спортисти от арабската държава под нейния флаг на Олимпиадата в Рио.  

Националните федерации по футбол и плуване също бяха извадени от международните, заради държавна намеса в работата им. Същото се случи с федерациите на страната по още 14 спорта.

Това е втори опит на Кувейт да осъди МОК за забраната за олимпийско участие. Първият иск бе заведен през лятото в съда на кантона Во в Швейцария, но бе отхвърлен.

Така кувейтските спортисти имаха право да участват на Игрите в Рио само като независими, под флага на МОК, а Фехаид ал Деехани стана олимпийски шампион на двоен трап. Това би било първа олимпийска титла на спортист от емирството, но МОК не признава златния медал за кувейтски. 

Подкрепи Economic.bg