КЗК глобява 2 фирми на Uber с 200 000 лв. (обновена)

Санкцията е за създаване на неконкурентна среда на този пазар

КЗК глобява 2 фирми на Uber с 200 000 лв. (обновена)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 4 глоби на обща стойност 200 хил. лв. на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози Uber. Това обяви говорителят на комисията Марио Гаврилов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му услугата Uber е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и създават неконкурентна среда на този пазар.

"Ние налагаме 2 глоби на двете компании, които осъществяват услугата на Uber на българска територия. От една страна ги глобяваме с по 50 хил. лв., защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това - първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут", обясни Гаврилов.

Uber е глобена още 2 пъти по 50 хил. лв. за това, че е отказала да сътрудничи на комисията за получаване на информация за двете компании, която те са поискали.

"Оттук на сетне, спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения", заключи говорителят на КЗК.

В официално изявление потърпевшите се заканиха да обжалват. "Uber България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена с цел да се ограничи конкуренцията и правото на избор на гражданите". Това заявява генералният мениджър на Uber България Димитър Радуков.

От компанията категорично отхвърлиха обвиненията в нелоялна конкуренция, като посочиха примери и съдебна практика от други европейски държави.

Те отбелязаха ползата за обществото от тяхната услуга. „Десетки хиляди граждани използват UberХ, за да споделят пътуванията си по сигурен, удобен и достъпен начин в София и ние оставаме посветени на стремежа си да им осигурим услугата, която те искат", заяви Радуков. 

Както е известно дейността на компанията предизвика полемика в редица държави и определени нейни услуги бяха забранени. 

Коментари: 0