КЗК отхвърли поредната жалба, свързана с Националната детска болница

Решението подлежи на обжалване пред тричленен състав на ВАС

КЗК отхвърли поредната жалба, свързана с Националната детска болница

Снимка: Wikipedia

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата срещу избора на консорциум „Детско здраве“ да строи Национална детска болница срещу 77.84 млн. лв. без ДДС. Обединението, в което участници са „Главболгарстрой“ и неговите дъщерни компании - „ГБС-Пловдив“ и „Главболгарстрой Интернешънал“, беше избрано от здравния министър Кирил Ананиев след конкурс.

Жалбата беше подадена от определеният на второ място кандидат - обединението „Детска болница – София“, в което влизат българската „Климатроник“, мексиканската „Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ“ и испанската „Проес консулторес“.

Консорциумът „Детска болница – София“ подаде жалба в антимонополния орган с мотивите, че изборът на изпълнител е незаконосъобразен, неправилен и необоснован.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в срок от три дни след съобщаването му на страните.

Припомняме, че проектът се забави първоначално заради жалба на Камарата на архитектите в България (КАБ), откъдето посочиха, че проектът се базира на недовършен строеж от преди десетилетия, чието състояние не е сигурно и не се знае дали е безопасно да се изгражда нов обект. Също така архитектите имаха критики към заложеното разпределение – доколко то отговаря на нуждите на съвременно лечебно заведение. Въпреки това Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата, а в края на ноември и ВАС постанови, че процедурата за избор на проектант и строител може да продължи.

Коментари: 0