КЗК ще проверява по-детайлно и топлофикациите

Една от причините за започналата проверка е драстичното намаление на цените на природния газ със задна дата

КЗК ще проверява по-детайлно и топлофикациите
444 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява и топлофикационните дружества, и топлинните счетоводители. Секторен анализ ще бъде направен на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди, както и на свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната.

Като една от причините за започналата проверка от КЗК посочват драстичното намаление на цените на природния газ от 5 август 2019 г. по новия договор с „Газпром експорт“ и ефектите, които биха имали на пазара на топлинна енергия.

Припомняме, че само преди месец исканията на топлофикациите в страната, които предложиха на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови, по-високи цени от юли, предизвикаха смут. Тези дружества обаче бързо се оправдаха, че цените не са окончателни. Сега Комисията казва, че не може да достигне до категорични изводи за влиянието на пазарните сили върху поведението на участващите в сектора централно топлоснабдяване предприятия и съответните ефекти върху конкуренцията и затова иска по-детайлни данни, които да анализира.

По този начин ще бъде извършено по-задълбочено проучване на конкурентната среда при осъществяване на дейностите в сектор топлоснабдяване в съответните пазари и подпазари“, пише в решението на КЗК.

Новината за проверката на регулатора идва месец, след като той започна да проверява пазара на горива. За разлика от предишните проверки за монопол на пазара на горива, при които не се откриха сериозни нарушения, то в сферата на антитръста Комисията нееднократно е санкционирала топлофикационните дружества за извършени от тях злоупотреби с господстващо положение.

Коментари: 0