КЗП ще следи онлайн търговията по празниците

Разпореждането е на министър Лукарски заради подадени 27 сигнала срещу нелоялен търговец

КЗП ще следи онлайн търговията по празниците

Министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците.  Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в КЗП са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили. 

След проверка се установи, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба в КЗП срещу сайта е от началото на ноември. 20 от сигналите вече са предадени на полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече. 

В правомощията на КЗП е да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на Икономическа полиция.

Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците, министърът на икономиката призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередности да сигнализират КЗП. 

От комисията съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката.  Министър Лукарски подчерта, че министерството ще наложи строг контрол срещу подобни практики от нелоялни търговци и ще продължи усилията за защита на  правата на потребителите.

Коментари: 0