Лагард: МВФ ще помогне на Гърция, ако Атина поиска

Гърция удължи банковата ваканция

Лагард: МВФ ще помогне на Гърция, ако Атина поиска

Снимка: БГНЕС

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че финансовата институция ще помогне на Гърция, ако бъде помолена за това.

"Международният валутен фонд взе предвид вчерашния референдум, проведен в Гърция. Ние наблюдаваме ситуацията от близо и сме готови да помогнем на Гърция, ако бъдем помолени за това", каза Лагард в изявление, цитирана от БГНЕС.

В същото време от изказване на германския вицеканцлер Зигмар Габриел стана ясно, че лидерите от еврозоната, които утре ще се срещнат в Брюксел ще обсъдят хуманитарната помощ, която да предоставят на Гърция. 

"Хората имат нужда от помощ и не трябва да я отказваме, само заради това, че не сме доволни от резултатите на референдума", коментира министърът на икономиката в правителството на Меркел и лидер на социалдемократите. "Ние не трябва да изоставим Гърция, всички европейски страни трябва да имат готовност да предоставят хуманитарна помощ... Предполагам, че това ще се обсъди утре в Брюксел", добави той, без да уточнява за каква евентуална помощ става въпрос.

Властите в Гърция удължиха банковата ваканция най-малко с още няколко дни. Тази вечер се очаква кабинетът на Алексис Ципрас да издаде нов указ, с който да удължи блокадата и капиталовите ограничения.

Коментари: 0