Легенда за кафето

Днес е световният ден на кафето, което в последното хилядолетие се е превърнало в неизменна част от човешкия живот

Легенда за кафето

Снимка: Pixabay

1400 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Има много легенди, свързани с кафето, но специалистите нямат единно мнение за произхода на думата. Някои смятат, че "кафе" произхожда от арабското "кауе", което означава сила и енергия. Други свързват названието с южноетиопската провинция Каффа, където и до днес са съхранени гори с арабско кафе.

За първата среща на човека с кафето има няколко легенди.

Едната разказва за етиопския овчар Калид (или Калди), който живял през 3 век от новата ера. Калид забелязал, че когато козите му ядат листата и плодовете на определен храст, стават много буйни и не спят по цяла нощ. Тъй като бил любопитен, опитал и той тези плодове и почувствал прилив на сила. Легендата оживява и в наши дни – с отпиването на първите глътки кафе рано сутрин.

Според други разкази ободряващият ефект на растението всъщност е открит от монасите в християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафените плодове, която премахвала чувството на отпадналост през дългите религиозни церемонии.

Легендите, колкото и да са интересни, често са само приказки. Но първата писмена информация за кафето е намерена в арабски източници в 1000 г. от н.е. Все още обаче не е установено по какъв начин и било приготвяно.

Притежаващо прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, кафето представлява един стратегически важен продукт в световната търговия. По своето значение то успешно може да се сравни с нефта, като осигурява средства за препитание на милиони хора. За няколко столетия история си е спечелило множество почитатели.

За родина на кафето...

... се счита Етиопия, където и до днес се среща като диворастящото растение. Кафето започва своето триумфално пътешествие по света от Йемен. Системното култивиране на храста датира от 15 век. Износът за Близкия и Средния Изток ставал през пристанището в Мокка. Два века Йемен господствал в търговията с кафе по света. Така то се разпространило в много азиатски страни, а чрез турската дипломация проникнало и в други култури.

Произход на кафето

Днес кафето расте в страните от Централна и Южна Америка, по крайбрежието на Карибско море, в Африка и Азия – приблизително 80 страни, но само 50 от тях са износители с икономическо значение. Най-големите производители на кафе са Бразилия и Колумбия, следват Индонезия, Виетнам и Мексико. Ямайка и Йемен произвеждат малки количества, но с много високо качество.

Всеки, докоснал се до кафето, е бил вдъхновен да експериментира за измислянето на нови рецепти и начини за неговото приготвяне. Така се заражда голямото разнообразие от видове, които продължават да пазят магията му.

Подкрепи Economic.bg