Лесното навлизане на китайски компании в ЕС е към края си

ЕП и Съвета на ЕС се споразумяха за механизма за контрол на чуждестранните инвестиции

Лесното навлизане на китайски компании в ЕС е към края си

Снимка: Pixabay

Безпрепятственото навлизане на чуждестранни инвеститори в държавите от Европейския съюз (ЕС) е към края си. Днес евродепутатите и преговарящите представители на страните членки са постигнали споразумение по специален механизъм за контрол и наблюдение. 

Бъдещата нормативна рамка идва, за да успокои страховете на някои държави от придобиванията в стратегически сектори, най-вече от страна на китайски компании, които поставят под въпрос националната сигурност. Опасенията на страни като Франция и Германия са свързани с нелоялните практики като подбиване на цени и дори кражба на ноу-хау. Затова те настояха за въвеждането на инструмент, чрез който безразборното навлизане на чуждестранни инвеститори да бъде пресявано. 

Одобреният днес текст цели да се засили сътрудничеството между страните членки при интерес, проявен от инвеститори от трети страни, към европейски компании с „чувствителен” характер, пояснява France Press. Бъдещият инструмент предполага в бъдеще държавите да предоставят информация на другите страни членки за чуждестранна инвестиция, ако тя засяга обществения ред или сигурността.

Така страните от ЕС и Европейската комисия ще могат да изразят мнение за тази инвестиция. Последната дума все пак остава за съответната страна.

Според източник, запознат с преговорите, десетина страни, сред които Португалия, Гърция, Люксембург, Малта, Ирландия, както и Италия с нейното популистко правителство, не са напълно убедени в необходимостта от такъв механизъм.

Предстои механизмът да получи одобрението на страните членки, а след това да бъде гласуван на пленарно заседание на ЕП в началото на 2019 година.

Коментари: 0