\"Лев Инс\" с оферта за Банка \"Виктория\"

Застрахователната компания е готова да инвестира заедно с водеща международна банка

\
524 ~ 1 мин. четене
Застрахователната компания “Лев инс” е изразила желание да купи банка “Виктория”. Търговската банка е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет от БНБ преди два дни.

Отнемането на лиценза на КТБ обаче не важи за дъщерната й банка.От ръководството на застрахователното дружество са съобщили пред БНТ, че в петък са депозирали офертата си в БНБ. Те са готови да инвестират заедно с водеща международна банка.

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22 ноември, съобщиха от БНБ по-рано. Придобиването на "Виктория", тогава под името "Креди Агрикол България", от КТБ, стана възможно в началото на май с разрешение на "Банков надзор". 

Според надзорните данни след поставянето на КТБ и "Виктория" под специален надзор, дъщерната банка е жизнеспособна и може да бъде оздравена. Съдбата на "Виктория" обаче остава неясна. Ако лицензът на банката бъде отнет, ще трябва да бъдат изплатени гарантирани влогове за около 55 млн. лева.

Междувременно в петък в Софийския градски съд е било внесено искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, съобщиха от съда.

Подкрепи Economic.bg