LG официално обяви, че спира да произвежда смартфони

Южнокорейската технологична компания смята сектора за твърде конкурентен

LG официално обяви, че спира да произвежда смартфони

Снимка: Pixabay

1288 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Южнокорейската LG Electronics Inc обяви, че ще ликвидира губещото си мобилно подразделение, след като не намери купувач за него. Това е първата голяма смартфон марка, която напълно ще се оттегли от пазара, пише Reuters. Решението да се оттегли ще освободи дял от 10% в Северна Америка, където е No. 3 на пазара. Той вероятно ще бъде погълнат от Samsung Electronics и Apple Inc.

„В Съединените щати LG се е насочила към модели със средни цени, ако не и с ултра ниска цена, а това означава, че Samsung, който има повече продуктови линии със средна цена от Apple, ще може да привлече повече потребителите на LG“, казва младши анализатор в Hi Investment & Securities.

Отделът за смартфони на LG регистрира загуби шест години подред, които се оценяват на около 4.5 млрд. долара. Отпадането от жестоко конкурентния сектор ще позволи на компанията да се съсредоточи върху области на растеж, като компоненти за електрически превозни средства, свързани устройства и интелигентни домове, се казва в изявлението.

В по-добрите времена за LG пускаше на пазара редица иновации при мобилните телефони, включително ултраширокоъгълни камери, а на върха си през 2013 г. беше третият по големина производител на смартфони в света след Samsung и Apple.

Но по-късно нейните водещи модели започнаха да страдат от софтуерни и от хардуерни проблеми, което в комбинация с по-бавните софтуерни актуализации загуби доверието на потребителите. Анализаторите също критикуват компанията за липса на опит в маркетинга в сравнение с китайските конкуренти.

Други известни мобилни марки, като Nokia, HTC и Blackberry, също паднаха от високо, но те все още не са напълно изчезнали.

Настоящият глобален дял на LG е само около 2%. През миналата година той е доставил 23 млн. телефона, в сравнение с 256 милиона за Samsung, според доставчика на изследвания Counterpoint.

В допълнение към Северна Америка, тя има значително присъствие в Латинска Америка, където се нарежда на пето място.

Очаква се подразделението на LG за смартфони, най-малкото от петте му отдела, което е отговорно за около 7% от общите приходи, да бъде ликвидирано до 31 юли.

В Южна Корея служителите на подразделението ще бъдат преместени в други бизнеси и филиали на LG Electronics, докато другаде решенията ще се вземат на местно ниво.

Анализаторите заявиха, че им е било казано в конферентен разговор, че LG планира да запази своите 4G и 5G основни технологични патенти, както и основния персонал за научноизследователска и развойна дейност. Също така ще продължи да развива комуникационни технологии за 6G. Тепърва ще се решава дали да лицензира такава интелектуална собственост в бъдеще.

LG ще предостави сервизна поддръжка и актуализации на софтуера за клиенти на съществуващи мобилни продукти за период от време, който ще варира в зависимост от региона, добавиха от компанията.

Преговорите за продажба на част от бизнеса на виетнамската Vingroup са пропаднали поради различия в условията, твърдят източници на Reuters с познания по въпроса.

Подкрепи Economic.bg