Златото засенчи долара

Изминалата сесия оцвети пазарите в зелено

Златото засенчи долара

Снимка: Unsplash

940 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари отчетоха ръст, след като данните от промяната в броя на заетите в неселскостопанския сектор се увеличи с 916 000, а в същото време безработицата спадна до 6%, което доведе до нарастване на главните индекси. S&P500 нарасна с повече от 1%, достигайки ниво от 4000 пункта за пръв път в четвъртък, което доведе годишния ръст на индекса към този момент до 7%.

Европейските пазари затвориха с повишение през четвъртък след публикуването на положителна икономическа дата. FTSE100 напредна с 0.35%, достигайки 6737.30пункта, докато DAX 30 нарасна с 0.66%, преминавайки над 15 000 пункта. Европейският производителен сектор направи нов рекорд на покачване , като Manufacturing PMI успя да достигне до 62.5, спрямо нивото си през февруари - 57.9.

Цената на петрола отрази минимално понижение, след като OPEC+ се съгласи да увеличи нивото на продукция между май и юли. Brent отстъпи с 0.2% до 64.70$, докато WTI също приключи с 0.2% по-ниско, търгувайки се за 61.32$ за барел. През изминалата седмица петролът получи подкрепа, след като Джо Байдън обяви план за инфраструктурно развитие на стойност 2 трилиона долара, който да подпомогне продукцията.

Златото нарасна с над 1% в четвъртък, след като стойността на доларът  и американските ДЦК отстъпиха. Спот златото нарасна с 1.2%, достигайки 1 727.86$ за тройунция, докато златните фючърси се установиха 0.7% по-високо на 1728.30$.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху данните за поръчки на стоки за дълготрайна употреба. Като прогнозата за текущия период остава не променена спрямо предходните данни, което ще доведе до минимални промени в текущото състояние на американската икономика.

Инструмент на фокус

Moderna Inc.

Акциите на компанията се намират точно на нивото на възходящия тренд около 130.00 и 100 периодната експоненциална средна. Ако текущата стойност премине над нивото на EMA може да се очаква повишение на цената до психологическото ниво от 150.00, в съчетание със възходящото пресичане на средните на Стохастик.

GBP/CAD

През изминалата седмица, валутната двойка успя да задържи нивото си над 200 периодната експоненциална средна, като при продължителна подкрепа от пазара, може да се очаква повишение до съставената съпротива над психологическото ниво от 1.7500.

Platinum

Договорите за разлика на платина се намират точно под ниво на съставена съпротива около психологическото ниво от 1225.00. При запазване на текущата тенденция, може да се очаква тест на съпротивата. При неуспешен пробив на съпротивата може да се очаква понижение до 200 периодната експоненциална средна, след като Стохастик показва навлизане в зона на прекупени стойности.

GERTECH30

Технологичният индекс образува възходящо движение като текущата цена навлезе в зона на съпротива около 3440.00. При засилена подкрепа може да се очаква пробив над съставеното ниво, като цената може да бъде подкрепена до 3500.00 пункта. От друга страна, Стохастик показва навлизане в зона на прекупен пазар, което може да доведе до корекция на стойността.

 Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg